Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківщина першою почала системні зміни, спрямовані на подолання корупції

Харківщина першою почала системні зміни, спрямовані на подолання корупції

Про це голова ХОДА Ігор Райнін заявив 15 січня на зустрічі з делегацією Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Харківській області.

Учасники зустрічі обговорили суспільно-політичну ситуацію та антикорупційні заходи, які впроваджуються в нашому регіоні.

Відповідаючи на запитання представників ОБСЄ щодо боротьби з корупцією, голова ХОДА підкреслив, що сьогодні вперше за роки незалежності ведеться реальна робота, спрямована на боротьбу з цим явищем.

«У боротьбі з корупцією влада повинна бути рішучою та робити перші кроки. Але й суспільство повинно розуміти свою відповідальність і прагнути змін. На жаль, сьогодні самі громадяни готові давати хабарі за комфорт, - зазначив Ігор Райнін. - Президент України Петро Порошенко в перші місяці своєї роботи почав створювати структури, які зможуть реально боротися з корупцією, яка глибоко проникла в життєдіяльність всієї країни. Я, зі свого боку, звернувся до суспільства із закликом не давати хабарів. Була створена спеціальна гаряча телефонна лінія, про яку мешканців Харківщини інформували, в тому числі - за допомогою білбордів».

Говорячи про результати антикорупційної діяльності, Ігор Райнін підкреслив лідируючу позицію Харківської області серед регіонів країни. За його інформацією, в 2015 році було відкрито понад 700 адміністративних і кримінальних виробництв за фактом корупційних дій представників влади. Більшість цих виробництв були доведені до судів.

«Ця робота ведеться постійно, кожен день затримання: хтось попався на тисячі, хтось - на 100 тисячах - відповідальність повинні нести всі, - підкреслив голова ХОДА. - Наприклад, вчора були затримані заступник голови РДА Жовтневого району міста Харкова, а також інспектори «Харківобленерго», які брали хабарі з комерційних структур за підключення до енергопостачання. Днем раніше затримали двох прикордонників і двох підприємців, які налагодили контрабандну діяльність. Щодо частині цієї роботи до правоохоронних органів у мене немає глибоких претензій. Інше питання, що судову систему потрібно міняти. Сьогодні нікому не дозволено чинити тиск на судову владу - а вона зіпсована».

Ігор Райнін також розповів про системні зміни в роботі органів влади, спрямованих на боротьбу з корупцією.

«Харківська область першою почала приймати конкретні кроки в цьому напрямку. Ми першими в Україні в червні 2015-го впровадили в Харкові та Харківському районі електронну систему реєстрації прав на нерухомість, виключивши спілкування громадян з чиновниками, - пояснив керівник області. - Також першими ми почали видачу електронних виписок з земельного кадастру. У Харківській області працює електронна система бюджетних закупівель «Прозоро».

Спостерігач Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Харківській області Вінсент Годбійон позитивно оцінив цю діяльність Харківської облдержадміністрації.

«Я особисто під час відвідування Дергачів переконався, що система видачі електронних виписок з земкадастру працює дуже ефективно, люди були задоволені. Це суттєвий крок вперед», - зазначив Вінсент Годбійон.

Більше фото