Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Президент створив Нацагентство щодо розшуку корупційних активів

Президент створив Нацагентство щодо розшуку корупційних активів

Відповідний закон Глава держави підписав 9 грудня.

Законом передбачений механізм розшуку активів, які підлягають арешту, їх повернення та управління арештованими активами, а також визначення правових засад організації та діяльності окремого незалежного органу, відповідального за провадження такої діяльності.

Згідно із законом, утворено Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів - компактний, висококваліфікований орган із широкими повноваженнями, високими гарантіями незалежності та, водночас, з достатньою кількістю контрольних механізмів з боку фахівців та громадськості, спеціально уповноважений на виявлення, розшук та управління кримінальними активами.

Одним з ключових принципів заснування та діяльності такого органу є гарантії його незалежності.

Основними завданнями Національного агентства, зокрема, будуть проведення аналізу статистичних даних, результатів досліджень та іншої інформації стосовно виявлення, розшуку та управління активами; здійснення заходів із виявлення, розшуку, оцінки активів, за зверненням слідчого, прокурора, суду (слідчого судді); ведення Єдиного державного реєстру активів, на які накладено арешт у кримінальному провадженні.

Також Агентство братиме участь у забезпеченні представництва прав та інтересів України у закордонних юрисдикційних органах у справах, пов’язаних з поверненням активів, одержаних від корупційних та інших злочинів, до України.

З метою забезпечення реалізації цих завдань Національному агентству надано широкі права.

Контроль за діяльністю Національного агентства здійснюватиметься через механізми громадської ради, комісії зовнішнього контролю (за аналогією з оцінкою діяльності Національного антикорупційного бюро України) та щорічного оприлюднення детального звіту про роботу Агентства у звітному році.

Національне агентство повинно бути створене та розпочати свою роботу протягом трьох місяців з дня набрання чинності цим законом.

Необхідність створення агентства з повернення активів є одним з основних критеріїв виконання Україною Плану дій з лібералізації візового режиму з ЄС.

Прийняття Україною європейських правил щодо ефективного розшуку, менеджменту арештованих активів та їх конфіскації надасть можливість забезпечити ефективну співпрацю з європейськими органами кримінальної юстиції та повернути до України виведені у злочинний спосіб активи.

Законом внесено зміни до законодавства щодо удосконалення режиму спеціальної конфіскації, зокрема, імплементації Директиви ЄС від 03 квітня 2014 року 2014/42/EU про арешт та конфіскацію предметів злочинної діяльності та доходів від неї в ЄС, усунення суперечностей у Кримінальному кодексі України щодо застосування спеціальної конфіскації, повернення до України активів, які є предметом злочинної діяльності або набуті внаслідок такої діяльності.

Цей закон був прийнятий Верховною Радою України 10 листопада 2015 року.