Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У ХНАТОБі встановили нове обладнання з управління сценічним світлом

У ХНАТОБі встановили нове обладнання з управління сценічним світлом

Це стало можливим лише через 7 років після виділення урядом Японії гранту харківській опері. За допомогу в реалізації проекту Надзвичайний і Повноважний Посол Японії в Україні Шігекі Сумі подякував голові ХОДА Ігорю Райніну під час особистої зустрічі в облдержадміністрації.

Керівник обладміністрації, у свою чергу, висловив слова подяки уряду Японії.

«Я хотів би подякувати за реалізацію проекту по модернізації енергозабезпечення оперного театру в Харкові. Для нас це дуже важливо, - підкреслив Ігор Райнін, звертаючись до Шігекі Сумі. - Те, що ця робота багато років не проводилася, було дуже неправильно. Причина в тому, що частина проекту з боку України не була своєчасно профінансована. Ми з Міністерством культури знайшли таку можливість і за вашої допомоги реалізували цей проект».

Як пояснила заступник голови ХОДА Юлія Світлична, в 2008 році між урядами Японії та України була підписана угода про надання грантової допомоги для реалізації проекта з оновлення освітлювального обладнання Харківського національного академічного театру опери та балету ім. М.В. Лисенка. Японія надала допомогу у вигляді обладнання, Україна повинна була профінансувати його установку.

«Японці не могли зрозуміти, чому Україна не виконувала свою частину зобов’язань, і були спантеличені цим питанням усі 7 років. До голови області Ігоря Райніна звернувся посол Японії. Після цього керівником обладміністрації було підняте це питання на рівні Кабінету Міністрів України. І сьогодні у глядачів Харківщини є унікальна можливість насолодитися новими емоціями, а у співробітників ХНАТОБу - набагато спростити процес управління сценічним світлом», - зазначила Юлія Світлична.

Рішення про співфінансуванні проекта урядом України було прийняте лише цього року.

«Уряд ухвалив рішення про участь у співфінансуванні проекту у розмірі 4 млн 270 тис. гривень. Після цього рішення ми змогли результативно завершити нашу співпрацю, від чого я дуже щасливий. Я особисто, Міністерство культури, весь український уряд висловлюють вдячність японській стороні, і ми сподіваємось на нові етапи нашої співпраці», - зазначив віце-прем’єр-міністр – міністр культури України В’ячеслав Кириленко.

Шігекі Сумі подякував всім, хто брав участь у завершенні проекту по оновленню освітлювального обладнання великої сцени ХНАТОБу.

«Нинішнє керівництво України за 1 рік зробило те, що попередньому уряду не вдалося зробити за останніх 6. Тому я щасливий бачити - наскільки ефективно працюють нові керівники. Це подарунок від уряду Японії та від японського народу мешканцям Харкова та народу України», - зазначив пан Сумі Шігекі.

За словами працівників ХНАТОБу, нове обладнання надає можливість програмувати світлову партитуру вистав, а сам процес роботи стане більш якісним.

«Масштаб робіт був дійсно значним. Одного лише кабелю потрібно було прокласти 156 кілометрів для того, щоб встановити обладнання, яким тепер можна користуватися та втілювати все, що ви бачите на сцені», - зазначила Юлія Світлична.

Презентація можливостей нового обладнання для глядачів відбулася 5 листопада під час вистави «Колесо Фортуни».
 

Більше фото