Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Необхідно розглянути створення в області нових підрозділів місцевої пожежної охорони. Вячеслав Аббакумов

Необхідно розглянути створення в області нових підрозділів місцевої пожежної охорони. Вячеслав Аббакумов

Робота підрозділів МПО стала однією з тем обговорення на засіданні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій ХОДА.

Засідання пройшло 29 жовтня під керівництвом заступника голови ХОДА Вячеслава Аббакумова.

«Деякі населені пункти Харківської області не повною мірою захищені від пожеж та надзвичайних ситуацій через значну віддаленість від місць розміщення аварійно-рятувальних підрозділів, - зазначив перший заступник начальника Головного управління ДСНС України в Харківській області Сергій Чабань. - Найбільш загрозлива ситуація виникла в Зміївському, Борівському, Зачепилівському, Золочівському, Нововодолазькому районах області. В окремих районах населені пункти знаходяться в 20 - 32 км від підрозділів пожежної охорони, що не відповідає існуючим нормам».

Сергій Чабань уточнив, що з 2003 року в області планували створити 56 підрозділів місцевої пожежної охорони (МПО). На даний момент в регіоні функціонує 45 таких підрозділів.

Як зазначив Вячеслав Аббакумов, створення підрозділів місцевої пожежної охорони повинно розглядатися як складова місцевої територіальної оборони.

«Захист населення і територій від пожеж - це один з важливих напрямків роботи місцевих державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування. Тому при проведенні адміністративної реформи, яка передбачає об'єднання територіальних одиниць, важливо зберегти всі діючі підрозділи МПО, а також розглянути створення додаткових підрозділів», - підкреслив Вячеслав Аббакумов.

Заступник директора Департаменту цивільного захисту ХОДА Володимир Щітов зазначив, що головним фактором, що ускладнює вирішення цього питання, є недостатнє фінансування МПО місцевими бюджетами. За його даними, з районних бюджетів у 2015 році на фінансування місцевої пожежної охорони було заплановано виділення коштів на загальну суму понад 6 млн грн, але станом на 1 жовтня поточного року виділено 4 млн 251,6 тис. грн, що становить 71 % від запланованого. У 10 районах 21 підрозділ МПО створено на базі місцевих агрокомпаній, які й фінансують їх утримання.

«Слід відзначити роботу Красноградської РДА, яка створила 3 підрозділи місцевої пожежної охорони і вже виділила на їх утримання 645 тис. грн із запланованих 860 тис. грн; Харківської - 3 підрозділи МПО, Балаклійської - 2 МПО», - підкреслив Володимир Щітов.

Довідка. За 9 місяців поточного року підрозділи місцевої пожежної охорони в Харківській області здійснили 125 виїздів на пожежі. Під час гасіння пожеж було евакуйовано 11 осіб.