Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Система охорони здоров'я працюватиме в інтересах пацієнта. Михайло Черняк

Система охорони здоров'я працюватиме в інтересах пацієнта. Михайло Черняк

24 вересня заступник голови Харківської облдержадміністрації Михайло Черняк провів особистий прийом громадян.

На прийомі було піднято питання медичного обслуговування ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС. Харків’янин, який звернувся за допомогою, розповів про те, що сьогодні чорнобильці не можуть отримувати пільгові медикаменти іноземного виробництва, а вітчизняні аналоги не завжди підходять пацієнтам. Купувати ж дорогі ліки за власні кошти можуть не всі.

«Дійсно, згідно з чинним законодавством бюджетні кошти виділяють на закупівлю ліків, внесених до списку на сайті референтних цін. Сьогодні до цього списку вносять лише вітчизняні препарати - і в цілях підтримки вітчизняних виробників, і в цілях економії», - пояснив заступник голови ХОДА.

Більше того, за інформацією директора Департаменту охорони здоров'я ХОДА Олександра Галацана, на сьогоднішній день до аптек надходить лише 20% від необхідної кількості пільгових ліків, тому пільгові рецепти не завжди можна отоварити.

«При цьому фінансувати придбання медикаментів для чорнобильців з обласного бюджету ми не можемо, у нас немає таких повноважень», - зазначив Олександр Галацан.

Вирішити проблему ліквідатора, який прийшов на прийом, порекомендували іншим чином: подавши документи на отримання матеріальної допомоги для придбання потрібного препарату.

Також чоловік, що прийшов на прийом, поскаржився на некомпетентну поведінку головного лікаря медичного закладу, в якому проходив лікування. Михайло Черняк запевнив, що за цим фактом проведуть перевірку, за результатами якої буде вжито відповідні заходи.

«В нашій медицині, як і в інших сферах, існують системні проблеми, які накопичувалися роками. Сьогодні керівництво країни і Харківській області, зокрема, працює над тим, щоб цю систему кардинально змінити. В один день, на жаль, неможливо все виправити, на це потрібен час. Але ми зробимо все, щоб змусити систему охорони здоров'я працювати в інтересах пацієнтів», - підкреслив Михайло Черняк.