Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В області мають намір збільшити площу природно-заповідного фонду

В області мають намір збільшити площу природно-заповідного фонду

Це питання 18 вересня обговорювали на селекторній нараді під керівництвом заступника голови ХОДА Євгенія Шахненка.

За словами директора Департаменту екології та природних ресурсів ХОДА Андрія Тимчука, в рамках Стратегії регіонального розвитку-2020 Харківській області поставлено завдання до 2017 року збільшити площу природно-заповідного фонду на 207 тис. га, а відсоток заповідності - до 6,6%. До 2021 року площа заповідників повинна збільшиться ще на 282 тис. га, а відсоток заповідності - до 9.

«На сьогоднішній день заповідний фонд області налічує 242 об'єкти загальною площею 74 тис. га. Це 2,36% від усієї площі області. Найбільший показник заповідності має Печенізький район (23,5% від загальної площі району), далі йдуть Зміївський (11,6%), Борівський (7,6%), Краснокутський (5,5%) райони та місто Харків (4,7%)», - розповів Андрій Тимчук.

У той же час, за його словами, у 15 районах Харківської області показник заповідності нижчий за 1%.

Директор Департаменту екології та природних ресурсів зазначив, що з метою збільшення площі природно-заповідних територій за кошти Обласного фонду охорони навколишнього середовища фахівці «Українського науково-дослідного інституту екологічних проблем» у 2014 році розробили 10 проектів, які передбачають створення нових і розширення існуючих територій обласних заповідників. Відповідні документи направлені до районів на узгодження - без цього прийняти рішення про віднесення території та об'єкту до природно-заповідного фонду неможливо. Але відповіді отримали не від всіх райдержадміністрацій, додав Андрій Тимчук.

«Наразі інформація надана Лозівською райдержадміністрацією. Зацікавленість у створенні нових об'єктів виявили на Первомайщині. Деякі райони надали інформацію про землевласників і землекористувачів без надання площ. Із Золочівської, Красноградської та Харківської РДА даних поки немає. При цьому, варто відзначити, що ці райони мають найнижчий відсоток заповідності», – розповів директор департаменту.

Євгеній Шахненко доручив головам райдержадміністрацій надати необхідну інформацію до грудня поточного року.

Як поінформував Андрій Тимчук, для розробки проектів щодо збільшення площ природних комплексів в рамках другого етапу необхідно близько 100 тис. грн на проведення наукових досліджень перспективних територій області.