Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харківській області можуть реалізувати проект у сфері сільського господарства вартістю 2,5 млн доларів

У Харківській області можуть реалізувати проект у сфері сільського господарства вартістю 2,5 млн доларів

Це питання обговорювали 17 вересня в ході зустрічі заступника голови ХОДА Марка Беккера з представниками міжнародних організацій.

Заступник голови облдержадміністрації зустрівся з координатором Надзвичайних програм Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН в Україні Фаррухом Тоіровим та Міжнародним експертом з розвитку проектів Пітером Лейфертом. Темою для обговорення стали проекти розвитку аграрного сектора.

«Харківська область представляє хороший плацдарм для розвитку у сфері енергозбереження та енергозаміщення. У цій сфері багато напрямів для нашого співробітництва, безумовно, із залученням світового досвіду. Крім того, на сьогоднішній день нас цікавлять питання, пов'язані з приватно-державним партнерством», - підкреслив Марк Беккер.

Фаррух Тоіров розповів, що програми Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН в Україні спрямовані на продовольчу безпеку та розвиток сфери сільського господарства. У зв'язку з подіями на сході країни в даний момент організація реалізує низку «надзвичайних проектів», спрямованих на надання допомоги у вигляді сільськогосподарських матеріалів домогосподарствам у Донецькій і Луганській областях. Також організація планує розпочати реалізацію програм в областях, які знаходяться поряд із зоною конфлікту - Харківській, Дніпропетровській та Запорізькій.

«У Харківській області найбільша кількість переселенців. Тому для нас здається доцільним починати проекти щодо допомоги переселенцям і місцевим співтовариствам, які їх прийняли, саме з вашого регіону. Цілі програм у Харківській області будуть відрізнятися від тих, які реалізуються в зоні конфлікту. Там наші програми реалізуються на рівні домогосподарств, щоб допомогти людям прожити. У Харківській області ми хочемо, щоб наші програми були сфокусовані на допомозі малим виробникам, які, об'єднавшись у кооперативи, зможуть стати частиною великого агарного бізнесу. Завдання програм - полегшити таким виробникам доступ до ринку та допомогти вести сільське господарство в більш якісних умовах. У ці структури ми хочемо залучити максимально можливу кількість переселенців і місцеві громади, які приймають тимчасово переміщених осіб», - розповів Фаррух Тоіров.

За словами міжнародного експерта з розвитку проектів Пітера Лейферта, в Харківській області може бути реалізований спільний проект USAID і компанії AgroGeneration з загальним бюджетом в 2,5 мільйона доларів.

«Це може бути створення малого бізнесу або переміщення бізнесу із зони конфлікту. Також можемо зайнятися юридичною або правовою допомогою тим, хто хоче перемістити свій бізнес, допомогти у сфері бізнес-інкубаторів. Для нас важливо, щоб ми могли це робити через місцеву організацію, але при цьому спільно з урядом координувати реалізацію програми. Агентство USAID зацікавлене в тому, щоб гроші, які будуть виділені, були спрямовані в приватний сектор. Програма стосуватиметься більше дрібного бізнесу», - розповів Питтер Лайферт.

Для того, щоб цей проект реалізовувався саме в нашому регіоні, необхідно протягом чотирьох тижнів оформити пропозиції та підготувати презентацію. Марк Беккер підкреслив, що Харківська облдержадміністрація готова надати необхідну документацію в позначені терміни.