Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Господарства області взялися до посіву озимих зернових

Господарства області взялися до посіву озимих зернових

Готовність аграріїв до осіннього комплексу польових робіт обговорили 8 вересня на селекторній нараді під керівництвом заступника голови ХОДА Марка Беккера.

Як повідомив під час селекторної наради директор Департаменту агропромислового розвитку ХОДА Олександр Нездюр, у структурі очікуваних посівних площ під урожай 2016 року озимі зернові культури становитимуть 27,5%, що відповідає показникам минулих років. Усього планується посіяти їх на площі в 471,5 тис. га. Це 83% по відношенню до минулого року.

«У цілому по області прогнозується зменшення площі посіву зернових озимих культур на 89,2 тис. га. Скоротити посіви озимих культур під урожай-2016 планують всі райони області без винятку», - зазначив Олександр Нездюр.

Звертаючись до керівників районів, Марк Беккер акцентував увагу на необхідності збільшити заплановані площі під озимі.

«Весна, за прогнозами, буде суха та холодна. Тому прогнозувати посів ярих сьогодні ризиковано. Ми наполягаємо на тому, що площі під озимі повинні бути збільшені», - підкреслив заступник голови ХОДА.

Крім того, він наполіг на тому, щоб аграрії збільшили частину пшениці в озимому клині.

«Вирощування пшениці - це гарантія продовольчої безпеки України. А враховуючи показники врожаю 2015 року, пшениця - це основна культура для Харківської області. Тому ми не можемо допустити скорочення посівних площ під озимою пшеницею», - наполіг Марк Беккер.

Станом на 7 вересня посів озимих культур проведено на 7% прогнозованих площ (32,2 тис. га). «Погодні умови негативно вплинули на проведення посіву озимих. Відсутність опадів, високі денні температури, вітри, низька відносна вологість повітря посилили інтенсивність атмосферної і територіально-грунтової засухи», - зазначив Олександр Нездюр.

Серед позитивних моментів підготовки до посіву озимих директор Департаменту АПК відзначив те, що більшість господарств області знайшли можливість закупити мінеральні добрива та вчасно їх застосувати. Так, для проведення літньо-осінніх польових робіт сільськогосподарським підприємствам області необхідно 23 тис. тонн добрив. Станом на 7 вересня у господарств є 20 тис. тонн.

Також сільгосппідприємства області завершили підготовку насіння озимих зернових під урожай-2016. При необхідності в 89 тис. тонн засипано майже 107 тис. тонн насіння (120%).