Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Медреформа в області: трирівнева система медичної допомоги повинна зберегтися. Олександр Галацан

Медреформа в області: трирівнева система медичної допомоги повинна зберегтися. Олександр Галацан

У ході зустрічі голови ХОДА Ігоря Райніна зі спеціальною робочою групою з реформування медичної сфери Харківщини обговорили кроки, які необхідно зробити вже на перших етапах впровадження новацій.

Ігор Райнін підкреслив: розвиток медичної галузі в регіоні є одним з пріоритетів у роботі ХОДА. Він нагадав, що цього року з бюджету регіону на розвиток медичної сфери були спрямовані рекордні 70 млн грн.

«Йдеться про зміцнення матеріально-технічної бази обласних клінік і закупівлю медичного обладнання, включаючи автомобілі «швидкої допомоги». Також велику увагу ми приділяємо ремонту клінік», - сказав голова ХОДА.

За оцінкою Ігоря Райніна, медична сфера регіону готова до реформ. Про те, в якому напрямку вони проходитимуть, розповів директор Департаменту охорони здоров'я ХОДА Олександр Галацан.

«Основна мета реформи - це модернізація системи охорони здоров'я та створення гарантованих умов для населення щодо отримання якісної медичної допомоги, наближеної до європейських стандартів, - пояснив Олександр Галацан. - Вважаю правильним, щоб у ході майбутньої модернізації було збережено трирівневу систему медичної допомоги, яка існує в області».

Директор Департаменту охорони здоров'я ХОДА зазначив, що реформування першого рівня системи (первинної медико-санітарної допомоги) в області вже успішно проведено. Так, було створено 32 первинних центри медико-санітарної допомоги в кожному районі та кожному місті обласного значення. У цих центрах юридично і функціонально зосереджені всі лікарські та фельдшерські підрозділи, які діють на конкретних територіях. З урахуванням процесів децентралізації Олександр Галацан вважає правильним зберегти ці центри як діючі юридичні особи та надати можливість громадам укладати з ними договори на медичне обслуговування. Тобто, зберігши центри, забезпечити абсолютно нові умови їх фінансування та взаємовідносин з органами місцевого самоврядування.

«Це дозволить надалі розвивати систему первинної допомоги, лікарям - отримати індивідуальні ліцензії та працювати в рамках індивідуальної лікарської практики», - уточнив Олександр Галацан.

У рамках реформи другого рівня системи передбачається створення 10 міжрайонних об'єднань лікарень. Таким чином, з'являться госпітальні округи.

«У рамках такого округу виділяється найбільш потужна, з великими можливостями, лікарня інтенсивного лікування. У цій міжтериторіальній лікарні пацієнти зможуть отримати якісну допомогу в травматології, при ургентних ситуаціях, а також акушерсько-гінекологічну допомогу, - розповів директор Департаменту охорони здоров'я. - Інші ЦРЛ або міськлікарні переформатуються в лікарні сестринського або терапевтичного догляду або хоспісні відділення».

Нарешті, третій рівень системи (спеціалізована мережа медустанов обласного підпорядкування), на думку керівника медичної галузі в регіоні, повинна зберегтися, але її необхідно посилити за рахунок впровадження сучасних технологій.

Також Олександр Галацан додав, що важливим компонентом реформи першого та другого рівнів системи надання медичної допомоги повинна стати реорганізація медустанов в неприбуткові комунальні підприємства охорони здоров'я. За його словами, законодавство України дозволяє почати ці дії вже зараз.

Більше фото