Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харкові відкрилося перше ВНЗ-представництво кластеру «Агротехніка»

У Харкові відкрилося перше ВНЗ-представництво кластеру «Агротехніка»

У заході, який відбувся 28 серпня на базі Харківського національного технічного університету сільського господарства ім. Василенко (ХНТУСГ), взяла участь заступник голови ХОДА Юлія Світлична.

У рамках відкриття ВНЗ-представництва «Агротехніка» в університеті сільського господарства також розпочала роботу навчально-практична лабораторія конструкції машинно-тракторних вузлів і агрегатів.

«Усе починається з кадрів. Якщо не буде кваліфікованих кадрів, то про який подальший розвиток сільськогосподарської галузі може йти мова, - підкреслила Юлія Світлична. - Сьогоднішній захід - це продовження роботи кластера, який був заснований два місяці тому і існує реально, а не номінально. Ми рухаємося вперед, розробляємо нові напрямки і відкриваємо нові можливості для студентів, для їх подальшої перспективної роботи».

Заступник голови ХОДА підкреслила: всього за два місяці з моменту створення інноваційно-освітнього кластеру «Агротехніка» його засновниками було проведено чимало роботи. Фахівці підготували навчальну базу, привезли і встановили обладнання, також було розроблено програмне забезпечення, яким користуватимуться студенти. У навчально-практичній лабораторії, яку відкрито 28 серпня, студенти зможуть ознайомитися з агрегатами й вузлами сільгоспмашин, щоб, прийшовши згодом на виробництво, мати необхідні досвід і знання.

«Нічого цього б не відбулося без Ігоря Львовича Райніна, а також представників УПЕК і науки. Саме вони вийшли з ініціативою створення кластера», - зазначив ректор ХНТУСГ Леонід Тищенко.

Юлія Світлична також окреслила перспективні завдання, які стоять перед першим ВНЗ-представництвом «Агротехніки».

«Від роботи відкритого сьогодні представництва кластеру «Агротехніка» ми очікуємо розвитку науково-дослідної, промислової, виробничої, конструкторської бази. Адже агропромисловість в Харківській області – один з провідних напрямків. Тут ми можемо розвиватися, у нас величезне поле можливостей», - сказала заступник голови ХОДА.

Довідка. Інноваційно-освітній кластер «Агротехніка» у сфері новітніх технологій землеобробки й сучасного сільгоспмашинобудування створений 24 червня 2015 р. Ініціаторами та засновниками кластера стали Харківська обласна державна адміністрація, Індустріальна група УПЕК та підприємства, що входять до групи (Лозівський ковальсько-механічний завод та Українське конструкторське бюро трансмісій і шасі), Харківський національний технічний університет сільського господарства ім. П.Василенка, Харківська обласна організація роботодавців у сфері агропромислового комплексу. Також до створення кластера приєдналися чотири університети аграрного профілю з інших областей України: Миколаївський національний аграрний університет, Сумський національний аграрний університет, Таврійський державний агротехнологічний університет і Уманський національний університет садівництва.

Представництво кластеру «Агротехніка» створюється у формі навчально-наукової та демонстраційної лабораторії кафедри сільськогосподарських машин ХНТУСГ, оснащеної зразками (вузлами) сучасної сільгосптехніки виробництва Лозівського ковальсько-механічного заводу (бренд «Лозівські машини»), сучасним комп'ютерним та інформаційно-проекційним навчальним обладнанням. Крім зразків техніки, ІГ УПЕК передасть в навчальний клас ХНТУСГ субліцензії сучасних засобів автоматизованого проектування (ProE/Creo) американської компанії РТС, які стануть основою нового курсу «CAD/CAE/PDM системи проектування сільгосптехніки».

Більше фото