Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Забруднення річок в області відбуваються через застарілі очисні споруди

Забруднення річок в області відбуваються через застарілі очисні споруди

В ХОДА проведуть комплексне обстеження технічного стану споруд очистки на підприємствах задля їх реконструкції.

«Заступник голови Харківської облгосадмингистрации Євгеній Шахненко дав доручення Департаменту житлово-комунального господарства та розвитку інфраструктури ХОДА провести обстеження технічного стану очисних споруд, щоб зайнятися проектуванням і реконструкцією або будівництвом нових. На сьогоднішній день ведеться пошук фінансування цих робіт», - зазначив 14 серпня під час прес-конференції директор Департаменту екології та природних ресурсів Андрій Тимчук.

За даними начальника Державної екологічної інспекції в Харківській області Артема Георгияна, сьогодні припинена діяльність Богодухівського молокозаводу, оскільки фільтраційні поля підприємства прийшли в непридатність, і стоки потрапляють до річки Мерла.

«Матеріали передані слідству, до суду передано позов на 3 млн 600 тис. грн за забруднення водних об'єктів. Річка Роганка в Харківському районі також піддавалася забрудненню через очисні споруди, що прийшли в непридатність. Найближчим часом будуть розраховані збитки із зазначенням суб'єктів господарювання, які порушили закон», - зазначив Артем Георгіян.

У той же час, як розповів Андрій Тимчук, за багатьма основними параметрами норми гранично допустимих концентрацій у водних об'єктах не мають перевищень. А в головній артерії Харківщини - річці Сіверський Донець - у порівнянні з аналогічним періодом минулого року стан за сульфатами і марганцем трохи покращився.

«Найбільш забруднена річка - Уди. За даними управління, вона відноситься до категорії брудних і, на жаль, рівень забруднення залишається стабільним», - повідомив директор Департаменту екології та природних ресурсів ХОДА.