Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В області створено регіональний фонд зерна. Ігор Райнін

В області створено регіональний фонд зерна. Ігор Райнін

Харківські аграрії, пекарі та виробники борошна підписали Меморандум про співпрацю.

Ініціатором створення «стабілізаційного фонду» зерна стала Харківська облдержадміністрація. За інформацією Ігоря Райніна, свої підписи під Меморандумом поставили голова Харківської обласної організації роботодавців у сфері АПК Іван Глянь, керівники Новопокровського та Барвінківського комбінатів хлібопродуктів та хлібозаводів - «Кулиничівського», «Салтівського», «Ново-Баварського» і «Люботинського».

«Сторони домовилися координувати зусилля для створення регіонального запасу продовольчого зерна. Головна мета - забезпечити стабільну цінову ситуацію на ринку хліба та попередити необґрунтоване підвищення оптових і роздрібних цін та торговельних надбавок на хліб простої рецептури та хліб для діабетиків, - пояснив керівник обладміністрації. - Створене об'єднання відкрите для співпраці: до Меморандуму можуть приєднуватися додаткові учасники».

Ігор Райнін уточнив: у Меморандумі чітко прописані обов'язки всіх, хто його підписав. Так, обласна організація роботодавців у сфері АПК відповідає за активну участь сільгосптоваровиробників у створенні регіонального фонду зерна. Виробники борошна зобов'язуються переробити зерно регіонального запасу в обсягах, достатніх для задоволення потреб хлібопекарських підприємств для виробництва соціальних сортів хліба.

«Хлібзаводи, у свою чергу, погодилися закуповувати борошно з регіонального фонду і використовувати його виключно для виробництва хліба простих рецептур і хліба для діабетиків, - підкреслив Ігор Райнін. - Також вони взяли на себе зобов'язання забезпечувати споживачів Харківської області «соціальним» хлібом у необхідній кількості та не допускати необґрунтованого підвищення цін».

Нагадаємо, рішення формувати в Харківській області власний запас зерна прийняли у зв'язку з тим, що Аграрний фонд перестав бути стабілізуючим чинником на ринку, перетворившись на Публічне акціонерне товариство. Усього області необхідно на рік близько 61,5 тис. тонн зерна, в тому числі 31,3 тис. - для формування запасу борошна, яке піде на виробництво хліба простих рецептур.