Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківська «золота лучниця» Олена Борисенко могла не потрапити на чемпіонат світу

Харківська «золота лучниця» Олена Борисенко могла не потрапити на чемпіонат світу

Міністерство молоді та спорту України відмовилося фінансувати поїздку Борисенко в Данію, і Федерація стрільби з блочного луку звернулася за допомогою до ХОДА.

1 серпня жіноча збірна України зі стрільби з блочного лука тріумфувала на чемпіонаті світу, який з 26 липня по 2 серпня проходить у Данії. Харків’янка Олена Борисенко, киянка Вікторія Д’якова та Марія Школьна зі Львова виграли «золото», перегравши збірну Нідерландів із рахунком 226:223.

Шлях наших лучниць до перемоги видався непростим. Їм довелося змагатися з найсильнішими збірними світу, але регалії суперниць лише згуртували команду, яка крок за кроком творила справжні сенсації на чемпіонаті світу. Так, українки здолали перший номер світового рейтингу - команду Колумбії - з рахунком 216:210, потім була перемога над господарками чемпіонату - датчанками - 220:219, а у півфіналі наші спортсменки перемогли не менш сильну збірну Венесуели - 224:222.

Фінальний поєдинок розпочався не на користь української збірної. Після першої серії пострілів вона поступалася три очки. Тим не менш, вже до початку вирішальної серії відрив голландських лучниць був мінімальним. Четверту серію збірна України відстріляла практично бездоганно, а останній постріл харків’янки Олени Борисенко потрапив у «яблучко», приніс команді 10 очок та підсумкову перемогу - 226:223.

Варто зазначити, що ця історична перемогла могла не відбутися, оскільки Олену Борисенко не хотіли командирувати в Данію – на фінансування її поїздки Міністерство молоді та спорту України не знайшло коштів.

«Олена здала всі нормативи, проте їй сказали, що до Данії вона не поїде, - розповів директор Департаменту у справах молоді та спорту ХОДА Віталій Кириленко. – Тоді федерація звернулася з офіційним листом до Харківської облдержадміністрації. У відповідності до бюджетного кодексу, ми не можемо з бюджету області фінансувати такі поїздки – це повністю знаходится у повноваженнях міністерства. Проте завдяки вольовому рішенню, прийнятому керівництвом ХОДА, ми допомогли знайти кошти та відправити Олену Борисенко на чемпіонат світу, де вона зіграла ключову роль у перемозі збірної України».

За інформацією Віталія Кириленка, зараз українські спортсменки повертаються додому, а вже в кінці наступного тижня на них чекає нове змагання – Кубок світу в Польщі.