Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківщина активно залучає міжнародну допомогу для вирішення проблем переселенців

Харківщина активно залучає міжнародну допомогу для вирішення проблем переселенців

Харківська область бере активну участь у проекті Європейського інвестиційного банку «Надзвичайна кредитна програма для відновлення України». Про це повідомила заступник голови ХОДА Юлія Світлична. У рамках програми банк планує виділити 200 млн євро у вигляді кредитної та грантової допомоги для полегшення тиску на соціальну інфраструктуру та забезпечення гідних умов для внутрішньо переміщених осіб і мешканців приймаючих областей. 

«На Харківщині сконцентрована найбільша кількість внутрішньо переміщених осіб з Донецької та Луганської областей, тому саме наш регіон відчуває значне додаткове навантаження на бюджети всіх рівнів, особливо, в сфері соціального захисту та надання медичної допомоги. Наразі нам важлива реальна підтримка від міжнародних організацій, направлена на системну роботу з переселенцями. Так, для участі в конкурсі Європейського інвестиційного банку фахівці Харківської облдержадміністрації підготовили більше 200 проектних пропозицій, спрямованих на реконструкцію приміщень для проживання внутрішньо переміщених осіб, а також об’єктів соціальної інфраструктури області, зокрема, дитячих садочків, шкіл, лікарень та інтернатних закладів», - зазначила Юлія Світлична.

Довідка. 13 травня набрав чинності Закон України від 22 квітня 2015 року № 346-VIII «Про ратифікацію фінансової угоди між Україною та Європейським інвестиційним банком (проект «Надзвичайна кредитна програма для відновлення України»).

Відповідно до зазначеного двостороннього документу, Європейський інвестиційний банк надасть Україні кредит у розмірі 200 млн євро з метою реалізації проекту «Надзвичайна кредитна програма для відновлення України», спрямованого на подолання негативних наслідків геополітичних подій у східних регіонах України, зокрема, на забезпечення потреб внутрішньо переміщених осіб, відновлення головних інфраструктурних об’єктів, розташованих на територіях Донецької та Луганської областей, які на даний час знаходяться під контролем України. При цьому загальний період погашення кредиту Україною становить 20 років, включаючи пільговий період на 5 років.