Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У нас є всі шанси зібрати близький до рекордного врожай. Марк Беккер

У нас є всі шанси зібрати близький до рекордного врожай. Марк Беккер

Головне завдання, яке стоїть перед аграріями Харківської області - провести збирання врожаю швидко, за 10-12 днів. Про це заступник голови Харківської облдержадміністрації Марк Беккер повідомив під час обласного семінару з питань організації збору ранніх зернових і зернобобових культур. Захід, організований ХОДА, пройшов в селі Радгоспне Харківського району на базі дослідного господарства «Елітне». «Харківська область завжди показувала рекордні врожаї. Площа посівів цього року - максимальна за всю історію області. Під керівництвом голови обладміністрації Ігоря Райніна проведена велика аналітична робота з аналізу стану озимих культур. За прогнозами, у нас є всі шанси отримати і в цьому році, якщо не рекордний, то близький до рекордного врожай», - зазначив заступник керівника області.

Марк Барк підкреслив, що на Харківщині - крайній мирній точці України - лежить велика відповідальність і навантаження, так як за минулий рік населення в регіоні істотно збільшилося. Тільки за офіційними даними налічується близько 200 тис.вимушених переселенців, а за неофіційними - близько 300 тис. Також у нас розміщуються співробітники спецпідрозділів і військові.

«Ми повинні зібрати зерно до регіонального фонду, щоб забезпечити хлібом простих рецептур наших громадян. Втрат під час збору врожаю бути не повинно», - запевнив заступник голови ХОДА.

За інформацією Марка Беккера, на 1 липня 92% посівів в області знаходяться в доброму та задовільному стані, ще 8% - слабкі та зріджені. У всіх категоріях господарств збереглося 560 тис. га озимих на зерно, посіяних восени 2014 року. Взимку і навесні загинуло близько 4,5 тис. га посівів (0,9%).

Господарства області вже засіяли ярими культурами понад 1 млн 120 тис. га площ. Роботи проводили в оптимально короткі терміни (почали на 10 днів пізніше, ніж у минулому році). На даний момент ярих посіяли на 9% менше, ніж на 1 липня 2014 року, зернових, навпроти - на 6% більше. В цілому площа цих посівів становить понад 1 млн 67 тис. га.

Довідка. За попередніми розрахунками, по області в 2015 році планують зібрати 2,5 млн тонн ранніх зернових і зернобобових культур (89,4% до показника минулого року) при середній врожайності 32,4 ц/га. Площа збирання складе 765,4 тис. га (116,1% до минулого року), у тому числі: пшениці - 562,4 тис. га, жита - 5,9 тис. га, ячменю - 169,6 тис. га, вівса - 9,3 тис. га, гороху - 27,5 тис. га. На збирання ранніх зернових і зернобобових культур сільгосппідприємства області планують задіяти близько 3170 одиниць зернозбиральних комбайнів, їх щоденний виробіток в середньому складе 63,4 тис. га. Зберігати зерно будуть на 59 хлібоприймальних підприємствах загальною ємністю понад 2 млн 200 тис. тонн.