Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В області розроблено проект програми стимулювання енергоефективних заходів ОСББ

В області розроблено проект програми стимулювання енергоефективних заходів ОСББ

Про це повідомив голова Харківської облдержадміністрації Ігор Райнін в ході селекторної наради щодо виконання заходів з енергоефективності, що відбулася 26 червня під головуванням прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка. Так, за інформацією керівника ХОДА, розроблений проект програми передбачає відшкодування з обласного бюджету 20% суми банківських кредитів, залучених ОСББ та ЖБК на придбання енергоефективного обладнання або матеріалів. В області також активно продовжується розпочата в 2014 році робота із запуску котельних, що працюють на альтернативному паливі. «У 2014 році ми запустили 70 котелень на альтернативному паливі і тим самим заощадили майже 100 мільйонів кубометрів газу. Досвід у нас є. У 2015 році заплановано такий самий обсяг робіт. Відповідно, будемо рухатися далі»,- повідомив Ігор Райнін. 

Прем’єр-міністр України підкреслив, що питання енергетичної ефективності на даний момент є критично важливим для країни.

«Відповіддю на ринковий рівень тарифів повинно бути: перше – субсидії, друге – енергоефективність. Ми повинні зменшити енерговитрати в країні, коли ми за мільярди доларів опалюємо атмосферу. Більш важливого завдання, ніж допомогти поставити людям котли, завдяки чому вони будуть платити менше, нема. Державний бюджет дав 400 мільйонів від себе. Я вимагаю від кожної території прийняття рішення щодо співфінансування програм з придбання котлів і утеплення будинків та квартир», - сказав Арсеній Яценюк.

Голова уряду також повідомив, що найближчим часом буде розроблено рейтинг енергоефективності, в якому відобразять роботу кожного регіону в сфері енергозбереження.

«Кожну область будемо рейтингувати в залежності від того, скільки поставили котлів, на скільки зменшили споживання газу, електроенергії, вугілля, на скільки зменшили витрати країни на опалювання атмосфери. Хто найкращий з енергоефективності, той буде отримувати більший розмір компенсації в розрізі області для населення, хто гірший – не тільки буде отримувати менші компенсації, але й матиме змогу найти інше місце роботи», - наголосив прем’єр-міністр.