Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Чотири аграрних ВНЗ України об'єдналися з підприємствами Харківської області, що виробляють сільгосптехніку

Чотири аграрних ВНЗ України об'єдналися з підприємствами Харківської області, що виробляють сільгосптехніку

24 червня в ході робочого візиту до Лозівського району голова Харківської облдержадміністрації Ігор Райнін та заступник голови ХОДА Юлія Світлична взяли участь у засіданні круглого столу, присвяченого створенню інноваційно-освітнього кластеру «Агротехніка». Ідею Харківської облдержадміністрації об'єднати підприємства, що виробляють сільгосптехніку, і профільні виші одними з перших підтримали індустріальна група «У.П.Е.К.» та Харківський національний технічний університет сільського господарства ім. Петра Василенка. У ході круглого столу Ігор Райнін, генеральний директор ІГ «У.П.Е.К.» Андрій Чудновець, голова Харківського обласного об'єднання роботодавців у сфері агропромислового комплексу Іван Глянь, а також представники двох промислових підприємств і чотирьох навчальних закладів підписали відповідний меморандум про створення на базі Лозівського ковальсько-механічного заводу кластеру «Агротехніка». Учасники об'єднання підкреслили, що воно завжди відкрите для нових членів. 

«Сьогоднішній захід - вкрай важливий. Зараз ми заклали фундамент для подальшого розвитку. Створення даного кластеру - не просто нововведення, а нововведення, що має чіткий механізм реалізації. Присутні тут люди - практики, які вміють працювати і творити. Харківська облдержадміністрація чітко розуміє, що інноваційно-освітній кластер - це шлях вперед. Неможливо розвивати промисловість і національну економіку без розвитку науки і освіти. Харківська область - єдина в Україні, де блок економіки та науки не розділений. Заступник голови облдержадмінстрації Юлія Світлична відповідає за обидва ці важливі напрямки», - заявив Ігор Райнін.

Завдання, які ставлять перед собою учасники об'єднання: налагодити взаємодію між вузівської наукою та виробництвом. Так, студенти всіх ВНЗ-учасників отримають можливість практикуватися на сучасній техніці, яку створюють промислові підприємства, що увійшли до об'єднання. Новітньою сільгосптехнікою забезпечать навчально-виробничі комплекси і класи в університетах. Також студенти зможуть проходити стажування, навчальну, виробничу та наукову практику на підприємствах, які підписали договір про створення кластеру. Передбачені перепідготовка та підвищення кваліфікації для фахівців, яких випускають аграрні виші.

Промислові підприємства, в свою чергу, отримають зворотний зв'язок від технічних фахівців аграрного сектора - про напрямки модернізації та розробки нових видів сільгосптехніки, затребуваних на ринку. Разом з ученими провідних аграрних вищих навчальних закладів країни харківські промисловці будуть проводити науково-дослідні роботи, розробляти і впроваджувати у виробництво нові технології, проводити практичні дослідження у сфері сільгоспмашинобудування.

Голова ХОДА підкреслив, що облдержадміністрація сприятиме участі «Агротехніки» в національних та міжнародних проектах і програмах, які фінансуються державою або міжнародними фінансовими інституціями.

«Створення кластеру «Агротехніка» надасть поштовху інноваційному розвитку промисловості і забезпечить підготовку у вишах фахівців, готових до практичної роботи. Безумовно, це все буде служити активатором розвитку промисловості в агросекторі і дозволить збільшити обсяги виробництва сільгосптехніки. Це і є ті механізми, які в підсумку призведуть до того, щоб вартість на продукцію, вироблену в агросекторі, і продукти харчування не росла», - пояснив Ігор Райнін.

Довідка. Учасниками «Агротехніки» стали ПрАТ «У.П.Е.К.»; ТОВ «Лозівський ковальсько-механічний завод»; ТОВ «Українське конструкторське бюро трансмісій і шасі», а також Харківський національний технічний університет сільського господарства ім. Петра Василенка; Миколаївський національний аграрний університет; Сумський національний аграрний університет; Таврійський державний агротехнічний університет.