Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Безпечний для відпочинку пляж обов’язково повинен мати відповідний паспорт – висновок Держсанепідслужби. МОЗ

Безпечний для відпочинку пляж обов’язково повинен мати відповідний паспорт – висновок Держсанепідслужби. МОЗ

Цей висновок підтверджує відповідність місця відпочинку усім санітарним нормам – якості води (і в водоймі, і питній) доступу до питної води, оснащеності сміттєвими бачками, вбиральнями тощо, наявністю пункту швидкої допомоги. Про це розповів начальник відділу санітарного нагляду та профілактики неінфекційних захворювань ДСЕС України Олексій Даниленко на прес-конференції «Пляжний сезон: можливі ризики для здоров’я», яка відбулася у МОЗ.

За словами головного позаштатного інфекціоніста МОЗ України Ольги Голубовської, особливо слід остерігатися водойм зі стоячою та малопротічною водою. Купання в таких місцях категорично заборонено! Вологість, забрудненість та висока температура сприяють розвитку несприятливої бактеріологічної флори: лептоспіри, кишкової палички, дизентерії тощо. Також часто саме водний механізм передачі має важкі ентеровірусні (типу гепатиту А) та паразитарні інфекції, що довгий час можуть мати прихований характер перебігу. Профілактики таких інфекцій, на жаль, не існує. «Вакцинація, постійна гігієна рук та чиста вода – це те, що не застрахує, але може зробити ваш відпочинок набагато спокійнішим», - підсумувала фахівець.

Небезпечним під час відпочинку на пляжі також є вплив сонця. Дія ультрафіолету призводить не лише до онкологічних новоутворень, різноманітних захворювань шкіри, а й внутрішніх органів. Важливо пам’ятати, що ультрафіолетове опромінення діє не лише на відкритому сонці, а й в тіні. Особливо уважно до перебування на сонці мають віднестися люди з хронічними захворюваннями, наголошують лікарі.

Серед головних правил, що допоможуть уберегти здоров’я під час перебування на сонці є:
- захист тіла від прямого сонячного опромінення (одяг з рукавами, головний убір, окуляри);
- засмагання лише до 10:00 та після 17:00;
- правильний догляд за шкірою, особливо дитячою – вибір засобів по догляду за шкірою здійснюється відповідно до типу, фототипу шкіри та згідно з рекомендаціями лікаря-дерматолога.