Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Богодухові триває будівництво сучасного сміттєвого полігону

У Богодухові триває будівництво сучасного сміттєвого полігону

Планується, що цей новий комплекс з управління комунальними відходами відкриється до кінця року. Про це повідомив заступник голови Харківської облдержадміністрації Євгеній Шахненко. «Комплекс ТПВ в Богодухові, будівництво якого почалося в 2014-му, буде зданий в експлуатацію до зими. Вже виконані роботи з влаштування котловану: завершений фільтраційний екран, змонтовано каркас з покрівлею виробничого корпусу, побудовані будівлі КПП, пожежного та фільтраційного резервуарів», - зазначив Євгеній Шахненко. За його словами, на полігоні планується використовувати унікальну технологію сортування та переробки твердих побутових відходів, поширену в США, Канаді та європейських країнах - біоремедіації. Зібрані залишки органічних відходів тут перероблятимуться за допомогою живих організмів - грибів, бактерій і рослин - в гумус, який потім можна використовувати як добриво. Такий метод дозволить на 80% зменшити обсяг органічних відходів.

«Даний проект - це приклад приватно-державного партнерства. Кошти на будівництво полігону надходять з природно-охоронного фонду, а обладнання закуповують інвестори. Зараз готуються договори на передачу комплекса в концесію: збором сміття по всьому Богодухівському району будуть займатися приватні компанії. Проектна потужність полігону - 75 років», - зазначив заступник голови ХОДА.

Аналогічний комплекс ТПВ має з'явитися і в Люботині. Його будівництво планується розпочати цього року після того, як почне надходити фінансування. На ці цілі Міністерство екології України має виділити 30 млн.грн. Крім того, фахівці зараз розробляють проектну документацію сучасних полігонів для Куп'янська, Лозової, Ізюма і Первомайщини.

Довідка. З 2009 року кількість вивезених відходів в області зросла більш ніж на 70%. Загальна кількість полігонів та звалищ на території області - 60, з них 6 перевантажені, а 23 не відповідають нормам екобезпеки. Загальна площа полігонів і звалищ складає 271,47 га. На сьогоднішній день 32 комплекси ТПВ підлягають санації. Потреба в нових полігонах - 44 одиниці.