Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківський регіон прагне стати локомотивом національних реформ на регіональному рівні. Юлія Світлична

Харківський регіон прагне стати локомотивом національних реформ на регіональному рівні. Юлія Світлична

У Харківському національному університеті міського господарства ім. О.М. Бекетова сьогодні, 28 травня, відкрилася міжнародна конференція «Європейські стандарти економічного розвитку та їх впровадження в Україні. Енергоефективність у міській політиці. Європейська перспектива». Конференція буде проходити два дні. Як зазначила на відкритті заступник голови Харківської облдержадміністрації Юлія Світлична, сьогодні Україна і Харківська область, зокрема, націлені на глибоке реформування всіх сфер господарювання. «Реформи охопили оборонний і правоохоронний сектор, вищу школу, сферу державних закупівель. Ми всі чекаємо рішення парламенту, який повинен проголосувати за введення накопичувальної пенсійної системи в Україні. Революційні зміни відбуваються в енергетичній сфері, де за ініціативи президента здійснюється рішучий перехід від монополій до конкурентного ринку. У тому числі, це стосується ринку газу», - зазначила Юлія Світлична.

Вона додала, що в цих умовах Харківська область прагне взяти на себе роль локомотива національних реформ на регіональному рівні.

«Стрижнем перетворень ми бачимо кардинальне підвищення енергоефективності всієї господарської системи області. На сьогоднішній день енергоємність ВВП України втричі вище, ніж Польщі. Національні директиви передбачають зниження цього показника в півтора рази за найближчі 6 років. Це - колосальний потенціал для залучення інвестицій», - сказала заступник керівника області.

Польський економіст і політик Лєшєк Бальцерович, присутній на конференції, зазначив, що бачить перетворення, які відбуваються в Україні. «Багато вже робиться, гривня зміцнюється, ситуація стабілізується. Дуже важливо тепер поліпшувати умови створення і розвитку дрібних і середніх підприємств. І чим швидше пройдуть реформи, і чим комплекснішими вони будуть, тим краще. Деякі називають це шоковою терапією, але це - не шок, це - лікування», - вказав Лєшєк Бальцерович.

Під час конференції польському економісту і політику присвоїли звання Почесного професора Харківського національного університету міського господарства ім. А.М. Бекетова.