Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківський регіон готовий до європейської інтеграції

Харківський регіон готовий до європейської інтеграції

Про це повідомила заступник голови Харківської облдержадміністрації Юлія Світлична під час V Міжнародного форуму «Україна - Європейський Союз: новий рівень кооперації». Заступник керівника регіону зазначила, щоб досягти цього, українському суспільству довелося подолати великий, тернистий шлях. «Новий Бюджетний і Податковий кодекси дали старт реальній фінансовій децентралізації в нашій країні. Місцеві бюджети в Україні вже збільшені на 35%, і це лише перший етап. Тільки бюджет Харківської області зріс більш, ніж на 3 млрд. грн., і перевищить 14 млрд. грн. в цьому році. Вперше для нашого регіону передбачені цільові субвенції в сумі 5,5 млрд. грн. на освіту, медицину і дитячо-юнацькі спортивні школи», - розповіла Юлія Світлична. 

Також вона уточнила, що повним ходом йде процес підготовки до об'єднання місцевих громад. Розпочато проєвропейські реформи у сфері енергетики, зокрема, президентом підписано закон про ринок природного газу на принципах вільної конкуренції. Розгорнуто реальну, системну боротьбу з корупцією. «Досить сказати, що з початку року тільки в Харківській області затримано «на гарячому» депутатів, чиновників середньої та вищої ланки більше, ніж за всі роки незалежності, разом узяті по всій Україні», - пояснила заступник голови ХОДА.

Крім того, Юлія Світлична нагадала, що за підтримки Національної ради реформ, створеної при Президентові України, розпочала роботу система електронних державних закупівель, яка вже дозволила заощадити близько 20% бюджетних коштів на ці цілі. «Перспектива реформи - приєднання України до Угоди СОТ з державних закупівель, що дозволить Україні відкрити нові ринки збуту з річним обсягом закупівель близько більше півтора трильйонів доларів», - уточнила вона.

«Харків'яни гідні високої якості життя. Але це завдання не лише влади, а й кожного з нас. Коли ми перестанемо лаятися і кидати сміття, підвищимо свою культуру, моральні цінності, ми й самі не помітимо, як станемо європейським регіоном», - додала Юлія Світлична.