Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В Харківській області посіви гречки збільшать до 14,6 тис. га

В Харківській області посіви гречки збільшать до 14,6 тис. га

В Україні посівна кампанія ярих зернових підходить до фіналу. Ярі зернові та зернобобові культури при прогнозі 7 млн. га посіяно на площі 6,5 млн. га (92%). Такі дані сьогодні, 19 травня, навів перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Ярослав Краснопольський, головуючий під час всеукраїнської селекторної наради. Крім того, він зазначив, що в регіонах необхідно збільшувати посіви гречки. Аграрії Харківської області, незважаючи на погодні складності нинішньої весни, завершують сівбу ярих зернових і зернобобових культур. Станом на 18 травня фактично посіяно 92% (472,6 тис. га) запланованих площ (515,4 тис. га). Крім того, по всіх категоріях господарств планується збільшити і провести посів гречки на площі 14,6 тис. га, що на 827 га більше прогнозованих показників на 29 квітня. На даний момент посів гречки проведено на площі 9,4 тис. га (69%) до раніше запланованих 13,6 тис. га.

«Науково обґрунтований розмір посівних площ гречки по області знаходиться на рівні від 14,5 до 16,2 тис. га, що при дотриманні технології вирощування зазначеної культури дозволить забезпечити високі врожаї при відносно низькій собівартості вирощування, а також задовольнити потреби населення як в регіоні, так і за його межами», - підкреслив заступник голови Харківської облдержадміністрації Марк Беккер.

За його словами, валовий збір цієї культури в Харківській області збільшувався, в основному, за рахунок розширення посівних площ при низькій врожайності, яка навіть в сприятливі роки не перевищувала 14 ц/га. Зокрема, протягом 2010-2014 років площі посіву становили від 14,3 до 22,6 тис. га, а валовий збір - від 7,5 до 30,7 тис. тонн при середній врожайності від 4,9 до 14,4 ц/га.

За попередніми даними, у цьому році прогнозується отримати 15 тис. тонн гречки, що в повному обсязі забезпечить продовольчу потребу області.