Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківська область обрана пілотним регіоном в реалізації проекту «Електронний уряд». До роботи над проектом залучать місцеві IT-компанії

Харківська область обрана пілотним регіоном в реалізації проекту «Електронний уряд». До роботи над проектом залучать місцеві IT-компанії

Урядом України та Адміністрацією Президента України за сприяння Посольства Великої Британії в Україні та Міжнародного агентства регіонального розвитку «GloBee» досягнуто домовленості про залучення компанії «Portis Consulting» для стратегування, проектування, розробки та впровадження системи електронного управління в Україні на платформі «Microsoft SharePoint» в рамках реалізації положень Стратегії сталого розвитку «Україна-2020». Пілотним регіоном в реалізації проекту обрана Харківська область. Про це йшлося сьогодні під час зустрічі голови Харківської облдержадміністрації Ігоря Райніна з директором компанії «Portis Consulting» з питань реформування державних інститутів Маурісом Кемпбеллом та директором представництва компанії «Portis Consulting» в Україні Шоном Кілті.

«Зараз Україна переживає складні часи. Я сам родом з Північної Ірландії. Свого часу ми протистояли економічним складнощам в нашій державі, а також проблемам з інтернаціональним визнанням, диверсіям. Деякий час я працював у Афганістані, Косово. Бачив адміністрації, які стикалися з такими ж труднощами, як і у вас. І ґрунтуючись на своєму досвіді, я можу сказати, що у вашому регіоні можна успішно реалізувати проект «Електронний уряд». Ми у будь-якому випадку зможемо знайти шляхи співпраці для вашої подальшої вигоди. І в цю роботу ми привнесемо наш інтернаціональний досвід», - зазначив Мауріс Кемпбелл.

Ігор Райнін зауважив, що Харківська область повністю готова до пілотного проекту «Електронний уряд». «У нас є повне розуміння необхідності цього процесу. Ця система дозволить швидко, прозоро і ефективно працювати, а також заощадити кошти. Але, безумовно, нам потрібна підтримка матеріально-технічного та технологічного характеру. Якщо пілотний проект на території області буде впроваджений, то він однозначно буде успішним», - підкреслив голова ХОДА.

Як пояснила заступник голови Харківської облдержадміністрації Юлія Світлична, проект «Електронний уряд» послужить досить хорошим економічним стимулом. «По-перше, ми будемо економити на часі проведення документа. Тобто він не буде переходити з рук в руки, а відразу надійде по електронній системі на окремий електронний сервер, де буде стояти в черзі для обробки. Також ми заощадимо на папері і чорнилах. За економією прослідує відкритість влади. Кожен документ може бути доступним суспільству і відстеженим саме на цьому електронному порталі», - розповіла заступник голови ХОДА.

Що стосується термінів впровадження проекту, то, за словами Юлії Світличної, цей процес - не швидкий. «Для початку треба ознайомитися з системою, яка існує в облдержадміністрації, потім знайти механізм прописання цієї програми, а також знайти субпідряди. Для розробки цієї програми будуть залучені харківські IT-компанії. Тобто ті компанії, які у нас існують в регіоні, зможуть отримати ще й додаткову роботу», - підкреслила вона.

Крім того, заступник голови ХОДА зазначила, що реалізація проекту «Електронний уряд» не передбачає використання бюджетних коштів. Фінансування здійснюватиметься на принципах міжнародної технічної допомоги за рахунок донорських коштів.

У свою чергу, голова громадської організації «Міжнародне агентство регіонального розвитку «GloBee» Дмитро Шувал додав, що компанія «Portis Consulting» працювала з країнами з перехідною економікою, що розвивається - Болгарією, Румунією, Польщею, Філіппінами, Монголією та іншими. За останні місяці компанія співпрацює з Кабінетом Міністрів України та Адміністрацією Президента України. І за підсумками переговорів саме Харківська область обрана пілотним регіоном для впровадження системи «Електронний уряд».

Довідка. Компанія «Portis Consulting» є однією з провідних компаній світу, що спеціалізується на розробці та впровадженні систем електронного управління «під ключ», бізнес-трансформації та модернізації організацій державного сектора багатьох країн. Зокрема, відповідні проекти компанії реалізовані в Анголі, В'єтнамі, Польщі, США, Філіппінах та інших країнах.