Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У День Перемоги на Меморіалі Слави відбулася урочиста церемонія покладання квітів

У День Перемоги на Меморіалі Слави відбулася урочиста церемонія покладання квітів

Сьогодні, 9 травня, на Меморіалі Слави в Лісопарку відбулася урочиста хода та церемонія покладання квітів на честь Дня Перемоги. В урочистому заході взяли участь заступник голови Харківської обласної державної адміністрації Євгеній Шахненко, заступник голови обласної ради Людмила Давидова, Харківський міський голова Геннадій Кернес, народні депутати, керівники підприємств області, ветерани і учасники АТО, представники громадських організацій, духовенство, учнівська молодь, мешканці та гості міста. Вже майже 40 років у цей день тисячі харків’ян приходять на це святе місце, щоб покласти квіти та схилити голови перед світлою пам'яттю тих, хто ціною свого життя відвоював мир на нашій землі.

Немає жодної сім'ї в Україні, в якій би хтось із родичів не постраждав або не загинув у цій страшній війні. Більшість з нас знають про неї з розповідей своїх рідних - безпосередніх учасників тих подій. З хвилюванням у голосі згадує про ці оповідання заступник голови обласної державної адміністрації.

«День Перемоги для мене, для моєї сім'ї, як і для всього українського народу, - це найсвятіше свято, найближче і найрідніше. На фронтах Другої світової воювали мій батько 1917 р.н. і мій дядько 1924 р.н. Дядя був тричі поранений, тому пішов з життя рано. А мати і дідусь з бабусею дуже важко працювали на військовому заводі. Їх тоді евакуювали в Сибір. Тому я відчуваю цю війну і знаю про неї з розповідей найближчих мені людей. І завжди це викликало почуття гордості, з одного боку, а з іншого боку - почуття глибокої втрати. Хоча вже й минуло 70 років, але всі покоління повинні пам'ятати і шанувати пам'ять тих, хто звільнив нашу землю і разом з іншими країнами антигітлерівської коаліції звільнив поневолену Європу», - зазначив Євгеній Шахненко.

Пройшовши колоною від центрального входу на Меморіал до Вічного вогню, учасники ходи поклали квіти до монумента Батьківщини-Матері та братських могил. Всіх полеглих у роки війни вшанували хвилиною мовчання. Під гімн України прозвучав триразовий залп, після чого курсанти військових вузів Харкова пройшли парадом у супроводі духового оркестру.

Завершила урочистий захід траурна панахида за загиблими в роки війни. Її отслужив біля пам'ятного Хреста настоятель Свято-Миколаївського храму УПЦ Московського патріархату протоієрей Тарасій.

Довідка. Друга світова війна стала для України національною трагедією: безповоротні втрати (українців та представників інших народів) склали 8-10 млн. осіб.

Україна дала Червоній Армії 7 командуючих фронтами і арміями, 200 генералів, понад 6 млн. солдатів, сержантів і офіцерів. Близько 120 тис.ч українців зустріло нацистів у вересні 1939 р. у складі польської армії. У наступні роки також понад 130 тис. українців воювали в інших арміях Антигітлерівської коаліції (США, Британської імперії, Франції). Сотні тисяч боролись із нацизмом у Русі Опору.

В результаті бойових дій в Україні було зруйновано понад 700 міст і містечок, десятки тисяч сіл. Київ знищено на 85%, Харків - на 70%, повністю знищено Тернопіль.