Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В Історичному музеї до 70-ї річниці Перемоги оновили експозицію «Велич подвигу народного»

В Історичному музеї до 70-ї річниці Перемоги оновили експозицію «Велич подвигу народного»

Переглядаючи фотоматеріали, відвідувачі зануряться у події 1939-1945 років. Доповненням до цього є композиція з квітів, основу якої складають маки – символ пам’яті про жертви світових війн у Європі. Так, у залах подано матеріал, пов'язаний з обороною Харкова. Зокрема, розділ, у якому висвітлюються бойові дії літа 1941 р., доповнено фотографіями випускників Харківського військового прикордонного училища та перших днів окупації.

«Новинкою стали фотоматеріали, що відображають фронтовий побут у роки війни як наших бійців, так і військовослужбовців німецької армії. Після остаточного визволення Харкова у серпні 1943 р. наше місто отримало свого першого військового коменданта - генерала Миколу Труфанова. Його парадний мундир та копії фотокарток з сімейного архіву знайшли достойне місце в експозиції», - підкреслюють організатори.

Значний вклад у перемогу над нацизмом внесло українське жіноцтво. На стендах представлені фотографії всенародно відомих особистостей: полковника авіації Валентини Гризодубової, співачки Клавдії Шульженко, актриси Харківського оперного театру Олени Виноградової та інших.

Вперше показана роль чотирьох Українських фронтів, воїни яких приймали активну участь не тільки у визволенні України, але і боях на території Європи та штурмі Берліну.

Оновлена експозиція завершується розгромом Японії і підписанням Акту про її капітуляцію. Таким чином вона має логічне завершення в часових рамках Другої світової війни.

Вдалим доповненням експозиції є двомовні тексти українською та англійською мовами, що робить її більш доступною для відвідувачів.