Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Нацбанк ввів в обіг пам’ятну монету «70 років Перемоги. 1945 – 2015»

Нацбанк ввів в обіг пам’ятну монету «70 років Перемоги. 1945 – 2015»

Монета номіналом 1 гривня присвячена 70-річчю перемоги над нацизмом в Європі та увічнює подвиг українського народу, його значний внесок у перемогу антигітлеровської коаліції в Другій світовій війні. Монету виготовлено з алюмінієвої бронзи, якість - звичайна, маса – 6,8 г, діаметр – 26 мм, товщина – 1,85 мм, тираж – 7 000 000 штук. Гурт монети містить написи: ОДНА ГРИВНЯ/2015, які відокремлені один від одного крапками.

На аверсі монети вгорі зображено малий Державний Герб України, унизу – рік карбування – 2015, в обрамленні давньоруського орнаменту в три рядки - написи: УКРАЇНА/1/ГРИВНЯ, а також логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України.

На реверсі монети розміщено стилізовану композицію: солдатська каска та квітки маку – символи пам’яті, ліворуч - напис «1945», праворуч – «2015»; трикутники, що символізують полум’я свічок, угорі - напис півколом «70 РОКІВ ПЕРЕМОГИ».

Художники монети: аверс – Володимир Дем’яненко; реверс: Володимир Таран, Олександр Харук, Сергій Харук. Скульптори: Володимир Дем’яненко, Володимир Атаманчук.

Обігова пам’ятна монета номіналом 1 гривня є дійсним платіжним засобом України та обов’язкова до приймання без будь-яких обмежень за її номінальною вартістю до всіх видів платежів, а також для зарахування на рахунки, вклади, акредитиви та для переказів.