Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Одним з перспективних напрямків співпраці Данії з Харківською областю є утилізація відходів

Одним з перспективних напрямків співпраці Данії з Харківською областю є утилізація відходів

Сьогодні, 29 квітня, міністр закордонних справ Королівства Данія Мартін Лідегорд разом з представниками Міністерства клімату, енергетики та будівництва Королівства Данія відвідали ПАТ «Харківська ТЕЦ-5». Іноземних гостей супроводжували заступник голови ХОДА Марк Беккер, начальник управління паливно-енергетичного комплексу ХОДА Олексій Белоцький, директор Департаменту економіки і міжнародних відносин ХОДА Віктор Коваленко. За словами Мартіна Лідегорда, Данія зацікавлена ​​в розвитку енергетичного сектору України і готова поділитися своїм досвідом, у тому числі в галузі енергозбереження та переробки біомаси.

«Найбільш перспективним, на наш погляд, проектом можуть бути сміттєспалювальні підприємства. Оскільки, утилізуючи відходи, ми ще й отримуємо прибуток, генеруючи електроенергію. Ми впевнені, що це буде цікаво як на національному, так і на регіональному рівні. У нас в цьому питанні є спільні інтереси з Харківською областю, і енергоефективність - один з таких напрямків», - сказав міністр.

Заступник голови правління, головний інженер ТЕЦ-5 Олександр Козлюк провів презентацію виробничої діяльності станції. За останні 2 роки тут було виконано великий обсяг робіт з модернізації для підвищення надійності та ефективності основного обладнання. Була встановлена ​​сучасна обчислювальна техніка для мікропроцесорного управління технологічним процесом. В ході ознайомчої екскурсії в головному корпусі члени делегації змогли побачити станційну систему управління енергоблоками.

На думку міністра закордонних справ Данії, другим після переробки біомаси важливим моментом у подальшому розвитку промислового потенціалу України і регіону є енергоефективність.

«Якби Україна досягла такої енергоефективності, як у Європі, тоді не потрібно було б імпортувати російський газ. І можна було б позбутися цієї залежності. Економія ресурсів, дешевша продукція - всі від цього тільки виграють. Це добре і для економіки, і для бізнесу, і для простих громадян», - зазначив Мартін Лідегорд.

Данські експерти впевнені, що технічно будь-яку станцію можна перевести на роботу з переробки біомаси, для цього потрібні інвестиції та технології. Саме на це націлена робота відкритого вчора в Києві українсько-данського центру з розвитку енергетики.