Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині вже почався пожежонебезпечний період

На Харківщині вже почався пожежонебезпечний період

Як розповів на засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій заступник начальника ГУ ДСНС України в Харківській області Сергій Чабань, з 17 березня в регіоні почався пожежонебезпечний період. Такий наказ видало обласне управління лісового та мисливського господарства, враховуючи численні випадки пожеж на земельних ділянках суміжних користувачів, з яких пожежа може розповсюдитися на лісові угіддя. Засідання комісії проходило під головуванням заступника голови Харківської облдержадміністрації Євгенія Шахненка. «Станом на 24 березня в лісових насадженнях зареєстровано 7 лісових пожеж площею 9,6 га. Торік уражена площа була більше - 16,5 га. Статистика пожеж показує, що стан пожежної безпеки в лісах і сільгоспугіддях поліпшується, але на ряду з цим, забезпечення пожежної безпеки потребує прийняття більш рішучих заходів щодо збереження екосистем на території Харківської області», - сказав Сергій Чабань. 

За його словами, за останні тижні через сталу теплу погоду, підрозділи Головного управління здійснили понад 426 виїздів на гасіння сухої трави, очерету та інших пожеж в екосистемах, загальною площею більше 120 га. Ці пожежі виникають у зв'язку з порушенням населенням і сільгосппідприємствами правил пожежної безпеки під час виконання сільськогосподарських робіт. «Вже цього року від загоряння сухої трави постраждали три людини і загинуло дві людини», - додав Сергій Чабань.

Як пояснив заступник директора Департаменту агропромислового розвитку ХОДА Володимир Грицаєнко, щоб попередити пожежі на полях, фермери вже організували цілодобове спостереження за сільгоспугіддями і створюють додаткові запаси паливно-мастильних матеріалів. Також підприємства агропромислового комплексу забезпечуються засобами пожежогасіння, необхідною технікою та інвентарем. Крім того, збиральну техніку оснастили засобами пожежогасіння та наочною протипожежною агітацією.

«Необхідно зосередити увагу всіх районних сільгоспуправлінь, дійти до кожного фермерського господарства, щоб вони зробили всі необхідні заходи. Ми ведемо відповідну роботу і з Облавтодором. Також зараз ми проводимо рейди в рамках місячника з благоустрою, де також торкаємося питань пожежної безпеки», - зазначив Євгеній Шахненко.

Довідка. Площа лісів Харківської області становить 419,391 тис. га, з них 100 тис. га (24%) - хвойні. Найбільший лісовий масив розташований в Ізюмському лісгоспі. Великі лісові масиви мають Чугуєво-Бабчанській, Вовчанський, Зміївський і Гутянський лісгоспи. Волчанський лісгосп прилягає до Бєлгородської області Російської Федерації.

У 2014 році на території Харківської області в лісах і сільгоспугіддях сталося 50 пожеж (у гасінні 10 з них брали участь підрозділи ГУ ГСЧС України в Харківській області), прямий збиток від яких склав 75 тис. грн., в порівняно з 2013 роком спостерігалося зменшення пожеж на 34% (76 пожеж).