Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Глава Уряду доручив керівникам місцевих органів влади особисто інформувати громадян про механізм призначення субсидій

Глава Уряду доручив керівникам місцевих органів влади особисто інформувати громадян про механізм призначення субсидій

Таке доручення дав сьогодні, 24 березня, Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк керівникам ОДА під час селекторної наради, де розглядалося питання запровадження з 1 травня 2015 року нового механізму призначення субсидій на оплату житлово-комунальних послуг та енергоносіїв. Від Харківської області в нараді взяли участь голова облдержадміністрації Ігор Райнін, заступники голови ХОДА Юлія Світлична та Євгеній Шахненко, т.в.п. заступника голови ХОДА Вадим Глушко, керівники структурних підрозділів облдержадміністрації, міст обласного значення.

«Від вас на місцях в першу чергу, залежить чи отримає людина допомогу від держави. Ми максимально спростили все. Не треба стояти в черзі, не потрібно збирати довідки. Додому прийшов конверт, там на 1 сторінку простенька декларація. Людина заповнила цю декларацію, відправила назад, і наша соціальна служба самостійно призначила субсидію. Та якщо ви не будете в щоденному режимі розповідати це людям і підганяти всі комунальні підприємства, які надають послуги, то ця система ніколи не запрацює. А завдання - щоб вона запрацювала ефективно», - наголосив Арсеній Яценюк.

Міністр соціальної політики Павло Розенко повідомив, що зараз 1,2 млн. українських сімей отримують субсидію. Їм не треба у травні звертатися до управлінь праці та соціального захисту населення. Перерахування субсидії буде зроблено автоматично.

«Ми намагаємось перейти на безконтактний спосіб отримання субсидій. І в цьому важлива роль місцевих органів влади, щоб люди не стояли у чергах, а могли надіслати документи через відділення Укрпошти. Окрім своєчасного інформування людей про таку можливість на місцеві органи влади покладається й інша важлива місія – контроль за кожним зверненням громадян. Жодна заява, жодна декларація не має загубитися», - сказав він.

Прем’єр-міністр підкреслив, що за розрахунками міністерства кількість отримувачів субсидії зросте до 4 мільйонів сімей, це від 10 до 12 млн. громадян України. Уряд передбачив 25 млрд. грн., які підуть на компенсацію зростання цін на енергетичні ресурси і тарифи на тепло і на газ для тих, кому це потрібно.

«Персональне доручення кожному керівнику ОДА - протягом 2 тижнів вийти на місцеве телебачення і роз’яснити людям механізм отримання субсидій. Теж саме мають зробити і керівники районних державних адміністрацій. Також зібрати всі комунальні підприємства, розробити графік надсилання ними бланків заяв і декларацій, і щоденно контролювати його виконання. До кожної хати повинна дійти інформація про те, що 25 млрд. грн., які має уряд на компенсацію росту цін і тарифів на газ і на електроенергію, дійдуть до сім’ї, яка це потребує», - наголосив Арсеній Яценюк