Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Рішення про закриття малокомплектних шкіл приймають депутати місцевих рад. Анатолій Бабічев

Рішення про закриття малокомплектних шкіл приймають депутати місцевих рад. Анатолій Бабічев

Оптимізація та реорганізація навчальних закладів допоможе вдосконалити в регіоні систему освіти, заявив директор Департаменту науки і освіти ХОДА Анатолій Бабічев 24 березня під час прес-конференції. За його словами, в Харківській області сьогодні працюють близько п'яти шкіл, в яких взагалі немає учнів, а також досить багато малокомплектних шкіл. Найбільше таких навчальних закладів - у Великобурлуцькому, Вовчанському та Лозівському районах. «Одне з наших головних завдань - забезпечити якісну та доступну освіту. Коли в класі 1-2 учня та один вчитель викладає 5 - 6 предметів, така освіта навряд чи може бути якісною. Цього року ми зробили порівняльну характеристику учнів з малокомплектної школи і звичайної і з'ясували, що коли школярі проходять ЗНО, то рівень знань відрізняється. Як правило, чим більша школа, тим якісніша освіта», - підкреслив Анатолій Бабічев.

В 2015 році в Харківській області планують оптимізувати 43 малочисельних школи та реорганізувати 16 навчальних закладів. Директор Департаменту науки і освіти пояснив, що є два можливих шляхи реорганізації. Перший - це створення УВК, на базі яких можна буде відкрити дитячі садки. Другий - зниження рівня школи до I-II ступеня і перевод старшокласників у більші навчальні заклади району.

«Молодші та середні школи повинні залишитися в кожному селі, а ось старшокласників краще навчати у великих школах, де діти зможуть отримати більш якісну, профільну освіту. До речі, органи виконавчої влади не приймають рішення про закриття шкіл. Це прерогатива засновників навчальних закладів - місцевих рад. Чи будуть закриті 43 малокомплектні школи? Відповідь на це питання можуть дати тільки депутати районної чи міської рад», - запевнив Анатолій Бабічев.

Після закриття малокомплектної школи місцеві органи влади повинні забезпечити надійний і безпечний підвіз учнів до інших навчальних заклади району. Зараз в автопарку області - 400 одиниць техніки.

Довідка. Сьогодні в Харківській області працює 837 загальноосвітня школа. Всього з 2010 по 2014 рр. в регіоні закрили майже 120 малочисельних шкіл, але паралельно відкрили 112 дитсадків. У 2015-му депутати Лозівської міськради прийняли рішення про закриття місцевого колегіуму. Навчальний заклад припинить роботу з 1 вересня цього року.