Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Всі демобілізовані бійці пройдуть комплексні медичні огляди

Всі демобілізовані бійці пройдуть комплексні медичні огляди

Про це розповів директор Департаменту охорони здоров’я ХОДА Олександр Галацан під час під час обласної селекторної наради про організацію роботи щодо соціальної адаптації військовослужбовців, демобілізованих із районів проведення АТО. Нарада проходила під головуванням т.в.п. заступника голови ХОДА Вадима Глушка. «Проведення якісних комплексних медичних профілактичних оглядів дозволить розробити індивідуальні програми лікування, реабілітації та оздоровлення на кожного демобілізованого. Це дасть можливість забезпечити своєчасне направлення демобілізованих військовослужбовців на лікування та реабілітацію відповідно до об’єктивних показів», - сказав директор Департаменту охорони здоров’я ХОДА. 

До складу комісій з медичних оглядів залучать неврологів, психотерапевтів, психологів, наркологів, логопедів, спеціалістів з лікувального масажу та інших лікарів.

Як розповіла перший заступник директора Департаменту соціального захисту населення ХОДА Тетяна Бабенко, на базі Обласного центру соціальних служб створюється інформаційно-консультаційний (ресурсний) центр для надання психологічної допомоги сім’ям та особам з числа демобілізованих військовослужбовців. До його роботи вже сьогодні долучилися представники громадських та волонтерських організацій, особливо психологи.

Вадим Глушко наголосив, що наразі в обласній державній адміністрації триває розробка Комплексної програми соціальної підтримки демобілізованих учасників АТО, де будуть передбачені заходи з усіх напрямків життя. Програму направлять на затвердження до обласної ради.

«Необхідно відвідувати сім’ї демобілізованих військовослужбовців та сім’ї загиблих учасників АТО для вивчення їх потреб у вирішені соціально-побутових проблем та надання медично-психологічної допомоги. Забезпечити працевлаштування військовослужбовців, в тому числі прийняти їх на державну службу в органи виконавчої влади. Вчора в нас була нарада з керівником області, і ми прийняли до рішення, що частина демобілізованих буде працевлаштована в державних адміністраціях», - сказав т.в.п. заступника голови області.

За повідомленням військових комісаріатів очікується до 2,5 тис. демобілізованих – мешканців нашої області. Нажаль 54 військовослужбовців під час проведення АТО загинули.

Як зазначив заступник директора Департаменту - начальник управління оборонної та мобілізаційної роботи ХОДА Валерій Андрєєв, з числа військовослужбовців, що повернуться 1,1-1,3 тис. осіб будуть мати право отримати статус учасника бойових дій.