Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Ігор Райнін обговорив з директором ЄБРР в Україні пріоритетні проекти в області, які можуть потребувати фінансової допомоги

Ігор Райнін обговорив з директором ЄБРР в Україні пріоритетні проекти в області, які можуть потребувати фінансової допомоги

Голова Харківської облдержадміністрації Ігор Райнін 17 березня зустрівся з директором Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) Шевкі Аджунером. Сторони обговорили подальшу співпрацю Харківської області та ЄБРР, а також обговорили пріоритетні проекти в області, які можуть потребувати фінансової допомоги ЄБРР. На зустрічі також були присутні заступник голови Харківської ОДА Юлія Світлична, директор Департаменту економіки і міжнародних відносин ХОДА Віктор Коваленко, генеральний директор ВАТ «Турбоатом» Віктор Субботін, голова правління ПАТ «Мегабанк» Олена Жукова.

«Я хочу відзначити нашу прихильність у підтримці Харківського регіону. Сьогодні відбулася значуща подія - представники ЄБРР, Німецького банку розвитку і Міжнародної фінансової корпорації підписали договір про збільшення на 43 мільйони гривень капіталу ПАТ "Мегабанк". Крім того зазначу, що ми непохитно підтримуємо весь фінансовий сектор країни. Але я також приїхав сюди, щоб обговорити з вами подальші можливі інвестиції нашої установи в Харківський регіон», - зазначив Шевкі Аджунер.

«Харківська область сьогодні дійсно має певні обмеження у фінансових можливостях. А реалізація реформ без фінансового супроводу неможлива. Я не згоден з позицією - спочатку реформи, потім фінанси, оскільки основна причина такого фінансового становища України на сьогодні - це війна. Тому нам дуже потрібна фінансова підтримка. Європейський банк реконструкції та розвитку ми розцінюємо як надійного успішного партнера. І готові запропонувати вам перспективні проекти для співпраці. Також ми готові пройти всю процедуру, необхідну для надання допомоги з боку ЄБРР, довести серйозність наших намірів, щоб отримувати фінансування для реформування регіонального сектора економіки», - підкреслив Ігор Райнін.

Директор департаменту економіки та міжнародних відносин ХОДА передав Шевкі Аджунеру 52 пріоритетних проекти, які можуть вимагати фінансової підтримки ЄБРР. «До 17 квітня ми отримаємо всі проекти, які є у підприємств і органів місцевого самоврядування. Найбільш важливі з них передамо на розгляд ЄБРР. На сьогодні у нас є один проект, який відпрацьовується експертами та представниками ЄБРР - це проект будівництва енергокомплексу. Також зараз ми відпрацьовуємо проект у сфері сільського господарства і очікуємо надання під нього державних гарантій», - додав Віктор Коваленко.

Довідка. Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР), «KfW Entwicklungsbank» (Німецький банк розвитку) і Міжнародна фінансова корпорація (IFC) внесли 43 млн. грн. в статутний капітал ПАТ «Мегабанк». У церемонії підписання договорів, яка пройшла 17 березня, взяла участь і заступник голови Харківської облдержадміністрації Юлія Світлична.
Міжнародні фінансові установи вирішили пропорційно збільшити статутний капітал банку, зберігши при цьому свою колективну частку на рівні 36%. За словами директора ЄБРР в Україні Шевкі Аджунера, додаткові ресурси допоможуть банку залишатися важливим джерелом фінансування для малого та середнього бізнесу регіону.