Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

До посівної підготовили 36,3 тис. тонн насіння або 117% до потреби

До посівної підготовили 36,3 тис. тонн насіння або 117% до потреби

Про це 6 березня під час обласної селекторної наради під керівництвом заступника голови ХОДА Марка Беккера повідомив заступник директора Департаменту агропромислового розвитку ХОДА Володимир Грицаєнко. За його словами, господарства області засипали 38,9 тис. тонн насіння ярих культур (при необхідності 31 тис. тонн), що становить 126%. А перевірено в Державній інспекції сільського господарства та доведено до посівних кондицій 36,3 тис. тонн або 117% від потреби, з яких 31,7 тис. тонн або 87% становить насіння високих репродукцій. «Фактично ж через те, що в області залишилось лише три атестовані лабораторії 9 районів області не завершили перевірку насіння ярих зернових культур на посівні якості. Через це у господарствах Барвінківського, Зміївського та Дергачівського районів дуже низький відсоток перевіреного зерна», - зауважив Володимир Грицаєнко. 

В той же час, як повідомив начальник Державної сільськогосподарської інспекції в Харківській області Сергій Карпенко, найближчим часом в області запрацюють нові лабораторії. «В кінці березня нам надійдуть кошти, і ми плануємо відкрити ще п’ять лабораторій з необхідним обладнанням – в Богодухівському, Великобурлуцькому, Кегічивському, Первомайському та Ізюмському районах. Таким чином, ми плануємо перекрити лабораторіями всю Харківську область та своєчасно сертифікувати та перевіряти насіння для посівної», - сказав начальник Державної сільськогосподарської інспекції в Харківській області.

"Зараз не час розбиратися, чому так сталося, що в області залишилося тільки три атестовані лабораторії з перевірки насіння сільськогосподарських культур. Тут є як суб'єктивні, так і об'єктивні причини. Працюємо над тим, щоб змінити ситуацію найближчим часом. Але це в жодному разі не означає, що можна порушувати вимогу Закону України «Про насіння і садивний матеріал». Відповідно до статті 17 цього закону використання для посіву насіння, якє не має відповідного сертифіката, тобто, не пройшло перевірку у відповідних лабораторіях, забороняється. І справа не тільки в порушенні закону. Посів неперевіреним насінням це, насамперед, ризик неотримання належної густоти сходів, а значить, і пряма передумова для недоотримання врожаю", - підкреслив Марк Беккер.