Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Зміни до бюджету області: що пропонує проект, розроблений ХОДА

Зміни до бюджету області: що пропонує проект, розроблений ХОДА

 На сесії обласної ради 5 березня буде представлений проект змін до обласного бюджету, який було розроблено Харківською обласною державною адміністрацією. Як зазначив голова Харківської ОДА Ігор Райнін, у разі підтримки документу депутатами, додаткові кошти будуть спрямовані на вирішення пріоритетних завдань регіону, в тому числі в соціальній сфері та сфері оборони. Керівник області підкреслив, що настільки значний ресурс обласний бюджет отримав вперше внаслідок бюджетних реформ. Зокрема, близько 85 млн. грн. планується направити на сферу охорони здоров'я. На ці кошти закуплять 20 спецавтомобілів екстреної медичної допомоги, рентгенівські апарати, а також медичне обладнання для обласного онкологічного центру, для створення цілодобової кардіохірургічної служби, для обласного бюро судово-медичної експертизи та ін. Крім того, частина коштів піде на капітальні ремонти обласної інфекційної лікарні, центру профілактики та боротьби зі СНІДом, обласної клінічної психіатричної лікарні та протитуберкульозного диспансеру №7.

21 млн. грн. планується виділити на соціальний захист населення. Додаткові фінанси направлять на пільгове медичне обслуговування чорнобильців, оздоровлення дітей-пільговиків, утримання обласних установ соцзахисту та ін.

18 млн. грн. підуть на розвиток сфери фізичної культури. Кошти потрібні для утримання обласних установ фізкультури, проведення навчально-тренувальних зборів і змагань спортсменів області, на виплату премій за призові місця та ін.

17 млн. грн. - на сферу освіти. На ці кошти, в тому числі, планують купити шкільні автобуси, провести капітальні ремонти в школах і садках області, а також компенсувати 50% вартості проїзду в метро студентів та учнів ПТУ (з розрахунку - 50 поїздок на місяць).

Також запропоновано направити 12,5 млн. грн на проведення заходів з територіальної оборони області і захисту кордону (за програмою територіальної оборони - 7,3 млн.грн., за програмою облаштування кордону - 2,6 млн.грн., заходи щодо мобілізації - 2,6 млн.грн.).

Крім того, область розраховує отримати з державного бюджету кошти на соціально-економічний розвиток і направити їх на фінансування будівництва більш ніж 20 пріоритетних об'єктів у сфері ЖКГ і соціально-гуманітарній сфері, у тому числі Харківської філармонії та метрополітену. В даний момент це питання відпрацьовується головою ХОДА на рівні Кабінету Міністрів України. 

«Харківська облдержадміністрація та Харківська облрада повинні забезпечити прийняття бюджету, який дозволить розвивати Харківську область. Такий підхід найправильніший і економічно обґрунтований», - підкреслив Ігор Райнін.