Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харкові вшанували пам'ять загиблих мирних мешканців міста Ходжали

У Харкові вшанували пам'ять загиблих мирних мешканців міста Ходжали

26 лютого за рішенням Національних Зборів (Парламенту) Азербайджану оголошене «Днем геноциду Ходжали» - вшануванням пам’яті жертв Ходжали. Сьогодні Почесне Консульство Азербайджанської Республіки в м. Харкові організувало зустріч-реквієм «Ходжали. Пам'ять, яку не зітре час…», присвячену трагічним подіям 1992 року. У заході взяли участь Почесний консул Азербайджанської Республіки у м. Харків Афган Салманов, Генеральний консул Республіки Польща в Харкові пан Станіслав Лукасік, заступник директора Департаменту економіки і міжнародних відносин ХОДА – начальник управління зовнішньоекономічних зв’язків та міжнародних відносин Денис Дармостук, заступник голови Харківської обласної ради Людмила Давидова, представники азербайджанської діаспори у м. Харкові.

Від імені голови Харківської обласної державної адміністрації Денис Дармостук висловив слова скорботи та єдності з братським народом Азербайджану.
«Ми зібралися тут, щоб розділити разом з вами скорботу з нагоди трагічних подій у місті Ходжали, які відбулися 26 лютого 1992 року. Навіть по закінченні цих років загибель мирного населення міста Ходжали зачіпає серця не тільки азербайджанців, а й кожного з нас. Трагедія в Харкові, що відбулася 22 лютого, ще раз доводить, що борючись за свою незалежність і цілісність Україна проходить такий же нелегкий шлях, як і Азербайджан. Як показує життя - свобода завжди дуже дорого обходилася народам, які за неї боролися, але жити без неї не могли!», - зазначив він.

Всі виступаючі проводили паралель між різьбою в Ходжали і подіями на Донбасі.

«Світова громадськість повинна зробити все, щоб уникати подібних трагедій в сучасному світі. Загибель мирних людей не можна допускати ні за яких обставин. Ми віримо, що на українській землі найближчим часом відновиться мир і територіальна цілісність», - сказав у своєму виступі Почесний консул Азербайджанської Республіки в Харкові.

Довідка. 26 лютого 1992 року відбулося масове вбивство жителів азербайджанського міста Ходжали, яке характеризується як найбільше та найжорстокіше кровопролиття за часів Нагорно-Карабахського конфлікту. Під час нападу загинуло 613 чоловік (з них 63 дитини, 106 жінок), поранено 487 людей і 1275 – потрапили в заручники.
За рішенням Національних Зборів (Парламенту) Азербайджану, 26 лютого оголошене «Днем геноциду Ходжали».