Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківська область займає третє місце в Україні по валовому збору зерна та друге - по соняшнику. Борис Данилів

Харківська область займає третє місце в Україні по валовому збору зерна та друге - по соняшнику. Борис Данилів

Сьогодні, 27 січня, у Департаменті агропромислового розвитку ХОДА відбулася нарада, присвячена підсумкам роботи сільського господарства області у 2014 році та перспективам 2015 сільськогосподарського року. У ній взяли участь заступник голови Харківської ОДА Юлія Світлична, директор Департаменту агропромислового розвитку ХОДА Борис Данилів, голова правління харківської обласної організації роботодавців у сфері агропромислового комплексу, керівник ПСП ім. Фрунзе Зачепилівського району Іван Глянь, керівники профільних управлінь райдержадміністрацій, сільськогосподарських підприємств області. «Хочу привітати вас від імені голови Харківської облдержадміністрації Ігоря Балути і висловити вам велику подяку за ті позитивні результати, з якими ми закінчили 2014 рік. Ми всі прекрасно розумінням, з якими труднощами аграрії входили в минулий рік, з якими труднощами збирали врожай. Все це було практично під кулями. Ні в кого не було чіткої визначеності, але ви дуже добре спрацювали. І завдяки вашим зусиллям і злагодженій роботі вдалося домогтися найкращого результату по збору врожаю за всю історію Харківської області», - зазначила у своєму вітальному слові Юлія Світлична.

У своїй доповіді директор Департаменту АПР ХОДА приділив значну увагу рослинництву - саме в цій галузі виробляється переважна більшість валової продукції сільського господарства області (77% у 2014 році), формується 76% прибутку сільськогосподарських підприємств (у 2013 році). Він зазначив, що протягом 2011 - 2014 років в області досягнуто помітне підвищення врожайності практично по всіх основних сільськогосподарських культурах. Особливо це стосується 2013 і 2014 років.

«По всіх категоріях господарств області вироблено 4 млн. 468 тис. тонн зерна, це на 6,4% більше порівняно з 2013 роком. Область займає третє місце по валовому збору зерна, поступаючись Вінницькій і Полтавській областям. Соняшнику було вироблено 1152,4 тис. тонн, що на 3,1% більше проти 2013 року. За обсягами його виробництва область вийшла на друге місце, поступаючись лише Кіровоградській області», - сказав Борис Данилів.

За його словами, покращився стан справ і в бурякоцукровій галузі. У 2,2 раза збільшилося виробництво буряків до 840,8 тис. тонн, а виробництво цукру зросло до 119,5 тис. тонн або у 3,2 раза порівняно з 2013 роком.

«За обсягами виробництва цукрових буряків область вийшла у минулому році на 7 місце серед регіонів України, хоча регіон не самий сприятливий для цієї культури. Зростання виробництва буряків в області дозволило забезпечити більш стабільну роботу цукрових заводів, а це, у свою чергу, сприяло збільшенню надходження цукросировини з сусідніх областей», - зазначив директор департаменту.

Як повідомив Борис Данилів, 72% зерна, більше 85% олійних культур і понад 93% цукрових буряків виробляють сільськогосподарські підприємства області. Проте 94% овочевої продукції зараз виробляється у господарствах населення: «Із наявних в області 156 га теплиць, 110 га припадає на господарства населення. Під овочевими культурами 98% площ відкритого грунту також у цих господарствах. Зараз прийшов час зайнятися вирішенням питання розвитку овочівництва, спираючись на спеціалізовані сільськогосподарські підприємства».

Що стосується майбутнього врожаю 2015 року, то аграріями області було засіяно озимих на зерно на площі 561,6 тисяч га, з яких сходи були отримані на 99% площі. Крім цього, засіяно понад 15 тис. га озимого ріпаку, з яких слабкими та зрідженими в зиму ввійшли лише 2%.

«Стартові позиції непогані. Передумови для того щоб і 2015 рік став для аграрного сектору області успішним в плані отримання доброго врожаю є, і зараз їх особливо важливо реалізувати», - сказав Борис Данилів.

«Я дуже сподіваюся, що незважаючи на складну ситуацію, в якій ми всі з вами опинилися, ваш ентузіазм і правильна організація роботи допоможуть домогтися в 2015 року не менших результатів, ніж у минулому році», - додала віце-губернатор Юлія Світлична.