Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харкові вшанували пам'ять загиблих в Баку в 1990 році від рук радянських військ

У Харкові вшанували пам'ять загиблих в Баку в 1990 році від рук радянських військ

Харківська громадськість Азербайджану сьогодні, 16 січня, відзначила 25-ту річницю трагічних подій січня 1990 року в місті Баку, які увійшли в історію боротьби за свободу і територіальну цілісність Азербайджану як показник геройства та відваги його народу. Тоді в ніч з 19 на 20 січня 1990 року підрозділи радянських військ чисельністю більше 20 тис. чоловік були введені в місто Баку. В результаті в Баку та інших регіонах Азербайджану було вбито близько 140 чоловік, у тому числі понад 20-и жінок і дітей. Понад 700 людей були поранені, також незаконно заарештовано понад 800 осіб, багато пропали без вісті. Серед убитих були представники п'яти національностей. Традиційно в цей день по всьому Азербайджану проходять поминальні заходи. 

У зустрічі-реквієм взяли участь Почесний консул Азербайджану в Харкові Афган Салманов, т.в.п. заступника голови Харківської облдержадміністрації Євгеній Шахненко, заступник голови Харківської облради Людмила Давидова, директор Департаменту економіки та міжнародного співробітництва ХОДА Віктор Коваленко, представники міської влади, громадські діячі.

Євгеній Шахненко від імені голови ХОДА висловив глибоке співчуття азербайджанському народові, запевнивши, що загиблі не забуті і пам'ять про них житиме вічно. «Український народ глибоко співпереживав ті події разом з азербайджанським народом. Зараз, коли український народ бореться за свою незалежність, за свою територіальну цілісність, ми відчуваємо підтримку азербайджанського народу, ми відчуваємо його плече», - зазначив т.в.п. заступника голови ХОДА.

Присутні переглянули документальний фільм про події того часу, а також вшанували хвилиною мовчання пам'ять усіх жертв тоталітарних режимів і терористичних актів.

«Січнева трагедія стала вирішальнім моментом на шляху набуття Азербайджаном державної незалежності. І сьогодні важливо щоб протиріччя, ідеологічні розбіжності, конфлікти інтересів або політичні амбіції ніколи більше не розв’язувалися шляхом насильства і людських жертв», - підкреслив Афган Салманов.