Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Всі п'ять літаків з евакуйованими з Донбасу етнічними поляками вилетіли з Харкова

Всі п'ять літаків з евакуйованими з Донбасу етнічними поляками вилетіли з Харкова

З Міжнародного аеропорту «Харків» сьогодні, о 18.30, в Польщу вилетів останній літак C-295 CASA військово-повітряних сил Польщі з громадянами України польського походження, які були евакуйовані з Донбасу. Всього ж протягом сьогоднішнього дня до Польщі вилетіли п'ять літаків зі 178 етнічними поляками на борту. Під час відправок в аеропорту Харкова були присутні заступник міністра закордонних справ Польщі Конрад Павлік, директор Департаменту консульської служби МЗС РП Марек Цесельчук, посол РП в Україні Генрик Литвин, Генеральний консул РП у Харкові Станіслав Лукасік та інші представники дипломатичного корпусу та спеціальних служб Польщі. Також у заході взяв участь т.в.п. заступника голови Харківської облдержадміністрації Вадим Глушко. 

Станіслав Лукасік подякував Харківській облдержадміністрації за допомогу в організації евакуації етнічних поляків. «Допомога обласної адміністрації величезна. Зокрема, керівництво області допомогло вирішити транспортні питання та питання безпеки. Також хочу висловити подяку за те, що харківський аеропорт зміг без проблем прийняти польські літаки», - підкреслив Генеральний консул Республіки Польща в Харкові.

«Харківська облдержадміністрація активно співпрацювала з польською стороною, допомагаючи в організації евакуації етнічних поляків. Хочу подякувати всім службам за роботу, а також сподіваюсь, що більшість громадян повернуться в Україну після нормалізації ситуації, тим більше, що в Україні у багатьох залишилися родичі», - зазначив Вадим Глушко.

Крім того, Станіслав Лукасік розповів, що по прибуттю до Польщі всі евакуйовані громадяни будуть проживати в Центрі адаптації. Їх навчатимуть польської мови, допоможуть з працевлаштуванням, а діти зможуть відвідувати дитячі садки та школи. За словами Генерального консула Республіки Польща в Харкові, програма допомоги розрахована на півроку, після чого свою подальшу долю громадяни будуть вирішувати самі, а саме визначатися залишатися їм у Польщі чи повертатися в Україну.

Довідка. 10-11 січня за сприяння Харківської облдержадміністрації з міст Волноваха Луганської області та Сєвєродонецьк Донецької області було вивезено 178 громадян України польського походження. Транспортували громадян на шести спеціальних автобусах у супроводі співробітників СБУ в Харківській області та медпрацівників.