Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харкові відбудеться ряд заходів, присвячених пам'яті Зінаїди Серебрякової

У Харкові відбудеться ряд заходів, присвячених пам'яті Зінаїди Серебрякової

В рамках святкування 130-річчя з дня народження відомої української художниці Зінаїди Серебрякової, в галереї «Мистецтво Слобожанщини» (Держпром, 4 під'їзд, 1 поверх) Обласного центру культури і мистецтва відбудеться ряд заходів. 10 грудня о 17.00  відбудеться презентація ювілейних видань і лекція мистецтвознавця Олега Коваля «Зінаїда Серебрякова і художні тренди XXI століття». 13 грудня о 17.00 в галереї «Мистецтво Слобожанщини» заплановано показ документальних фільмів про життя і творчість сім'ї Лансере-Бенуа-Серебрякова.

У сім'ї Лансере всі малювали, в тому числі і мати, два дядьки, її брат. Зінаїда Серебрякова вчилася в Петербурзі. У 1919-1920 роках працювала художником в археологічному та етнографічному музеї Харкова. У 1924 році емігрувала до Парижу. Фільми розкажуть про знакові для становлення художниці біографічні моменти.

17 грудня о 17.00 відбудеться вечір пам'яті видатної особистості світового масштабу, яка довгий час жила і творила на Слобожанщині, організований неформальним товариством друзів Зінаїди Серебрякової на чолі з Михайлом Красиковим.

Довідка. Зінаїда Серебрякова (дівоче прізвище Лансере, народилася 12 грудня 1884, в с. Нескучне, Харківська обл., померла 19 вересня 1967 у Франції). Майстер живопису та графіки. Учасниця об'єднання «Світ мистецтва», одна з перших російських жінок, що увійшли в історію живопису. Учениця відомого живописця О. Браза.