Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Аграрний сектор України потребує впровадження комплексу заходів, спрямованих на стабільність власного продовольчого ринку. Юлія Світлична

Аграрний сектор України потребує впровадження комплексу заходів, спрямованих на стабільність власного продовольчого ринку. Юлія Світлична

Тенденції світового та національного ринків сільгосппродукції на сьогоднішній день зумовлюють необхідність прискорення процесів реформування аграрного сектора України, а також вимагають впровадження комплексу заходів, спрямованих на стабільність власного продовольчого ринку. Про це 14 жовтня під час німецько-українського форуму «Біоенергетика, енергоефективність та агробізнес», який проходить у Харкові, повідомила Директор Департаменту з підвищення конкурентоспроможності регіону Харківської обласної державної адміністрації Юлія Світлична. За її словами, необхідно здійснити ряд заходів, спрямованих на реформування аграрного сектора України та забезпечення продовольчої безпеки держави.

Зокрема, як зазначила Юлія Світлична, сьогодні необхідно розвивати інститути реалізації сільськогосподарської продукції: оптові ринки, аграрні біржі, агроторгові будинки, обслуговуючі кооперативи, виставки, ярмарки тощо, функціонування яких забезпечує вільний і прозорий рух аграрної продукції. Також, за її словами, слід сприяти підвищенню ефективності та конкурентоспроможності агровиробництва шляхом істотного технологічного оновлення виробництва, посилення його великотоварності та індустріалізації.

Крім того, директор Департаменту конкурентоспроможності регіону підкреслила, що необхідно забезпечити цільове спрямування коштів від продажу сільгосппродукції на розвиток аграрного сектора економіки. "Повинна бути мінімізована практика, при якій через значне відставання в реформуванні аграрного сектора іноді велика частка доходу від реалізації сільгосппродукції кінцевому споживачеві (особливо це стосується експорту) дістається посередникам і не використовується для розвитку виробництва", - сказала Юлія Світлична.

"Також окремо хотіла б наголосити на необхідності раціонального використання наявних ресурсів, і, в першу чергу, головного багатства України - її чорноземів. Всі ми добре знаємо, що нерідко недобросовісні виробники хижацьки відносяться до землі, не вкладаючи в неї кошти, а обробляють культури, які виснажують грунт (соняшник, кукурудза). В цьому випадку мову потрібно вести про застосування інноваційних підходів у сільському господарстві. Ми гостро потребуємо сучасних технологій, здатних зберегти наші природні ресурси, збільшити продуктивність сільськогосподарських підприємств, знизити собівартість виробництва, а також поліпшити якість продукції. І тут ми також розраховуємо на допомогу наших німецьких колег", - додала директор Департаменту конкурентоспроможності регіону.

Також Юлія Світлична зазначила, що ключовим завданням в аспекті виходу на ринок ЄС є перехід на європейські стандарти якості. "Вже прийнято ряд важливих нормативно-правових документів, які створюють юридичну основу для такого переходу; функції з забезпечення якості, в даному випадку, сільгосппродукції, покладаються на самих аграріїв, а не перекладаються на «зовнішнього» контролера", - сказала чиновник.

Директор Департаменту конкурентоспроможності регіону додала, що зараз в Україні перебуває комісія Офісу продовольства і ветеринарії Генерального директорату ЄС з питань охорони здоров'я та захисту прав споживачів. Її завданням є перевірка готовності українських підприємств молочної галузі до експорту в ЄС. А минулого тижня в Харкові почав проведення навчальних заходів для представників Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України Проект «Удосконалення системи контролю безпеки харчових продуктів в Україні», який фінансується Європейським Союзом.