Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківські волонтери надають психологічну допомогу пораненим учасникам АТО

Харківські волонтери надають психологічну допомогу пораненим учасникам АТО

У Військово-медичному клінічному центрі Північного регіону з пораненими в ході антитерористичної операції бійцями спілкуються волонтери з числа фахівців Харківського фонду психологічних досліджень. «На початку червня ми домовилися із командуванням військової установи про те, що «лікарі людських душ» надаватимуть психологічну допомогу учасникам АТО. Головне наше завдання – не допустити розвитку посттравматичного стресового розладу та не дати чоловікам «замкнутися» в собі. До цієї благородної місії залучені 15 кращих наших професіоналів, які роблять це виключно з добрих намірів і викладаються на всі 100%», - розповіла голова правління фонду Тетяна Грида.

За короткий час роботи у військово-медичному клінічному центрі Північного регіону кожен з професійних психологів провів по 50-70 співбесід з українськими вояками. Волонтери-психологи відзначають, що більшості хлопцям необхідно просто виговоритися про свої проблеми і ці потреби вони сповна задовольняють з представниками недержавної структури. Результати своєї роботи з пораненими та конкретними пропозиціями волонтери щоразу надають командуванню Військово-медичного клінічного центру Північного регіону.

«Окрім спілкування з військовослужбовцями, ми працюємо ще в чотирьох таборах біженців, розташованих на Харківщині. Там на контакт йдуть лише жінки та діти. Чоловіки ж соромляться «відкриватися» перед сторонніми. До речі, найбільше роботи у нас буде саме після бойових дій. Адже, коли напруження у суспільстві спаде, то усі негативні морально-психологічні наслідки активно проявлятимуться», - додала Тетяна Грида.

Також з кінця травня біля прикутих до госпітальних ліжок військовослужбовців цілодобово знаходяться студенти Харківського національного медичного університету. У вільний від занять час, 36 хлопців та дівчат працюють як рядові медсестри: роблять перев’язки, годують воїнів, стежать за станом здоров’я тощо.