Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

З 1 липня цього року можна оформити компенсацію у зв'язку з підвищенням комунальних платежів

З 1 липня цього року можна оформити компенсацію у зв'язку з підвищенням комунальних платежів

З 1 липня цього року можна звертатися до органів праці та соціального захисту населення для того, щоб оформити компенсацію у зв'язку з підвищенням комунальних платежів. Про це в ході прямої лінії в газеті «Вечірній Харків» розповіла перший заступник директора Департаменту соціального захисту населення ХОДА Тетяна Бабенко. «Компенсація може бути призначена будь-якій сім'ї, сукупний дохід якої не перевищує прожиткового мінімуму для сім'ї. Порахувати його можна, виходячи зі встановленого Законом України «Про державний бюджет України на 2014 рік» прожиткового мінімуму для основних груп населення: для дітей віком до 6 років - 1032 грн, від 6 до 18 років - 1286 грн, для працездатних громадян - 1218 грн, для непрацездатних (пенсіонери, інваліди) - 949 грн», - повідомила Тетяна Бабенко.

За її словами, щоб отримати компенсацію, потрібно написати заяву із зазначенням паспортних даних, ідентифікаційного коду та надати довідку про доходи. Якщо доходів немає - написати «доходів не маю», «в центрі зайнятості на обліку не перебуваю». Якщо в сім'ї є пенсіонер, дані про його пенсії співробітники отримують самостійно в Пенсійному фонді.

«Протягом п'яти днів співробітники управління соцзахисту беруть дані у комунальних підприємств про розміри платежів після підвищення тарифів і до того, як тарифи були підвищені з урахуванням пільг і субсидій. Ось ця різниця і становитиме компенсаційну виплату. На руки ці гроші сім'я не отримає - вони перераховуються безготівковим шляхом на рахунок підприємства, яке надає комунальні послуги», - розповіла Тетяна Бабенко.