Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Сковородинівці відбувся регіональний фестиваль пісенно-обрядового фольклору «Сьогодні Купала, а завтра Івана»

У Сковородинівці відбувся регіональний фестиваль пісенно-обрядового фольклору «Сьогодні Купала, а завтра Івана»

 5 липня в селі Сковородинівка Золочівського району відбувся вже традиційний регіональний фестиваль пісенно-обрядового фольклору «Сьогодні Купала, а завтра Івана», організований Золочівською районною державною адміністрацією, районною радою за підтримки Департаменту культури і туризму обласної державної адміністрації та Харківського обласного центру культури і мистецтв. У заході взяли участь в.о. заступника голови ХОДА Іван Варченко, голова Золочівської РДА Ігор Гурін, заступник директора Департаменту культури і туризму ХОДА Дмитро Кузнєцов.

 «Щасливе те село та місто, яке знайшло в собі родзинку, здатну привезти гостей з усього світу. Сковородинівка таку родзинку має уже за фактом причетності до видатного українця – Григорія Сковороди. В інтересах села та й усього району забезпечити нескінченний потік туристів, які нестимуть гроші, підтримуючи місцеву економіку.  Тисячі людей, якісна організація свята демонструють, що гостинність і здатність забезпечити хороший настрій компенсують навіть таку незручність, як погані дороги. Сьогодні свято Івана Купала. Це свято очищення. Ми очищуємося коли заходимо в воду, коли стрибаємо через вогонь. Сьогодні вся Україна проходить складний етап очищення від вчорашнього, позавчорашнього дня з тим, щоб впевнено дивитися у завтрашній день – день мирний. День, який принесе нам впевненість, нашим дітям та нашим онукам, які обов’язково будуть жити в мирній Україні. Тож очищайтеся. Зі святом вас, з Івана Купала і до зустрічі в наступному році», - сказав Іван Варченко.

Під час фестивалю гості та мешканці Золочівського району змогли побачити квест-містерію з Іваном і Марією, Водяним і Вогневиком, Русалочкой і іншими неодмінними героями купальської ночі. Гості стали не лише глядачами, а й учасниками дійства. На території музею також працювали майстер-класи з плетіння вінків, виготовлення ляльок-мотанок, розпису сковородинівських сумок та ін. У програмі також вивчення народних танців, народних ігор, катання на човнах та конях. І, головне, виступи фольклорних груп, святковий фейєрверк і стрибки через багаття.