Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У 2014 році низка галузей АПК отримають бюджетну підтримку

У 2014 році низка галузей АПК отримають бюджетну підтримку

Цього року на бюджетну підтримку можуть розраховувати аграрії, які зайняті в різноманітних галузях АПК. Так, виплачувати дотації продовжать тваринникам. Крім цього, держава надасть фінансову підтримку садівникам і виноградарям. Без уваги не залишаться й українські селяни. У планах Уряду − продовжити стимулювати сільгоспкооперацію та розвивати дрібне і середнє сільгоспвиробництво. Про це повідомив Міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк.

«Якщо говорити про бюджетну підтримку в аграрному секторі, то у 2014 році вона буде спрямовуватися на галузі, які потребують її найбільше. Перш за все, це тваринництво. Наступна пріоритетна галузь − садівництво та виноградарство. У цьому році також продовжиться розбудова оптових ринків сільгосппродукції. І найголовніше − держава докладе максимум зусиль до розвитку сільгоспкооперації та сільських територій», − наголосив Міністр.

За словами Миколи Присяжнюка, завдяки підтримці держави у 2013 році вдалося закріпити зростання виробництва в галузі тваринництва. Однак, на його переконання, підтримку галузі необхідно продовжувати для тривалого ефекту. Тому у цьогорічному бюджеті на програми розвитку тваринництва передбачено 900 мільйонів гривень, що на 250 мільйонів більше, ніж у кошторисі 2013 року. Щодо продукції галузей садівництва та виноградарства, то її імпорт поступово зменшується, а внутрішнє споживання зростає.

«Аби закріпити таку тенденцію, необхідна підтримка. І цьогоріч нам вдалося збільшити її до 700 мільйонів гривень порівняно зі 100 мільйонами у 2013 році. Аграрії зможуть скористатися цією підтримкою для викорчовування старих садів та виноградників, насадження нових, будівництва сучасних сховищ», − повідомив очільник відомства.

Цього року продовжиться розбудова оптових ринків сільгосппродукції. У кошторисі на це передбачено 200 мільйонів гривень. Проте, за словами Міністра, найголовнішим напрямком підтримки залишаться сільські території, зокрема сприяння кооперації.

«Значна увага приділяється посиленню державної підтримки розвитку малих форм на селі та їх кооперації. Це дасть змогу селянам підняти виробництво та збут своєї продукції на значно вищий рівень, а отже − отримувати більші доходи», − наголосив глава відомства.

Також Міністр повідомив, що у 2014 році Мінагрополітики продовжить розробку Державної програми розвитку аграрного сектору економіки до 2020 року. У ній передбачені такі ключові питання галузевого характеру, як створення умов для нарощування притоку інвестицій, приведення рівня організації внутрішніх ринків до європейського зразку, технологічного переоснащення галузі, доступу аграріїв до дешевих фінансових ресурсів, відродження системи зрошення на Півдні України тощо.