Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Під час VI-го Міжнародного кінофестивалю «Харьковская сирень» відбудеться реконструкція сеансу на апараті Йосипа Тимченка

Під час VI-го Міжнародного кінофестивалю  «Харьковская сирень» відбудеться реконструкція сеансу на апараті Йосипа Тимченка

Про це на вечорі пам'яті, присвяченому 90-річчю з дня народження кінорежисера Сергія Параджанова, сказав кінознавець, член селекційної комісії Міжнародного фестивалю короткометражного кіно «Харьковская сирень» Володимир Миславський. «Сьогодні ще одна річниця, про яку я хотів би сказати. 120 років тому великий механік, харків'янин Йосип Тимченко на ІХ з'їзді природознавців і лікарів продемонстрував у дії свій апарат, який став першим кроком до появи кінематографа. Тимченко ще до братів Люм'єр створив механізм переривчастого руху, необхідний для того, щоб більш реалістично показати ілюзію руху. Тоді на цю знаменну подію ні сам винахідник, ані його сучасники не звернули ніякої уваги. Але ми знаємо, яке місце посідає цей винахід в історії кінематографу», – сказав Володимир Миславський.

Він повідомив, що у травні цього року під час VI-​го Міжнародного фестивалю короткометражного кіно «Харьковская сирень» буде продемонстрований реконструйований апарат Йосипа Тимченка зі слайдами, що зображують рухи вершника.

Серед найближчих планів організаторів VI-го кінофестивалю «Харьковская сирень» також демонстрація в кінотеатрі «Боммер» у лютому цього року нового фільму «Ленінградка», перший показ якого відбудеться 27 січня в Росії в Санкт-Петербурзі. У березні запланована творча зустріч, присвячена 100-річчю з дня народження Заслуженої артистки Української РСР Марії Капніст. На зустріч запрошена дочка актриси, яка сьогодні мешкає в Харкові.