Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харкові відкрито меморіальну дошку фотографу і кінематографісту Олександру Мішону (доповнено)

У Харкові відкрито меморіальну дошку фотографу і кінематографісту Олександру Мішону (доповнено)

Сьогодні в рамках V Міжнародного фестивалю короткометражного кіно «Харьковская сирень» відбулося відкриття меморіальної дошки фотографу, кінематографісту, видавцю, родоначальнику азербайджанського кінематографа Олександру Мішону. Меморіальна дошка встановлена на будівлі за адресою пров. Слюсарний, 1, де знаходилася фотостудія Олександра Мішона. Виготовив її харківський скульптор Сейфаддін Гурбанов.

В урочистій церемонії взяли участь член журі кінофестивалю «Харьковская сирень», кінознавець Володимир Миславський, радник посольства Азербайджану в Україні Назім Алієв, правнучка Олександра Мішона - Олена Мішон, голова Спілки кінематоргафістів Азербайджану Юсіф Гулієв, а також голова Харківського обласного національно-культурного товариства азербайджансько-української дружби «Достлуг» Мурад Омаров, яке надало допомогу у виготовленні і установці пам’ятної дошки.

Перед відкриттям меморіальної дошки Володимир Миславський відзначив, що сьогодні особливий день і висловив слова вдячності Назіму Алієву, Юсіфу Гулієву за участь, а також обласному національно-культурному товариству азербайджансько-української дружби «Достлуг» за надану допомогу.

«Я сподіваюся, що зусилля, які були зроблені, знайдуть відгук і в Азербайджані. Бо саме завдяки Олександру Мішону в Азербайджані святкується День кіно. Цього року буде 115-річчя цього дня», - сказав Володимир Миславський.

Голова харківського обласного товариства азербайджансько-української дружби «Достлуг» Мурад Омаров в своєму виступі підкреслив, що даний захід дуже значущий для азербайджанців, які живуть в Україні.

«Для нас, азербайджанців, які живуть в Україні, сьогоднішня подія має величезне значення. Ми впевнені, що такі заходи дозволять відкрити ще одну цікаву сторіночку, об'єднуючу наші народи і країни», - сказав Мурад Омаров.

Довідка. Олександр Мішон (1858 - 1921) - фотограф, кінематографіст, журналіст, редактор і видавець. Народився в Харкові. Засновник Бакинського фотографічного гуртка, член-фотограф Паризької національної академії. Почав свою кар'єру фотографа, заснувавши в 1883 році в рідному місті фотостудію, що розташовувалася на розі вулиці Московська і провулка Слюсарний. У 1884 році переїздить до Баку, де в очікуванні дозволу на відкриття свого фотографічної справи працює в реальному училищі. У 1898 році зняв і показав перші на території Азербайджану фільми. День першого кіносеансу, проведеного Олександром Мішоном, нині святкується як День азербайджанського кіно. З його ініціативи в Баку був заснований фотографічний гурток.