Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Кінофестиваль «Харьковская сирень» об'єднує історію кіно з сучасністю

Кінофестиваль «Харьковская сирень» об'єднує історію кіно з сучасністю

У рамках Міжнародного кінофестивалю «Харьковская сирень» велика увага приділяється пошуковій роботі, яка дозволяє по-новому подивитися на старі сторінки історії кінематографу. Як повідомила в ефірі програми «Ранковий ексклюзив» на обласному радіо начальник управління у справах преси та інформації ХОДА, заступник голови оргкомітету кінофестивалю Вікторія Маренич, в цьому році «Харьковская сирень» також відкриє кілька незаслужено забутих імен і фактів.

«Цього року буде презентовано кілька книг, які стали результатом наших історичних пошуків. Це книга, яка присвячена фотографу, кінематографістові, видавцеві, родоначальнику азербайджанського кінематографу Олександру Мішону. Також буде презентована книга, присвячена харків'янину Дмитру Харитонову, і на його честь ми відкриємо меморіальну дошку. Крім цього буде відкрита вже друга меморіальна дошка Альфреду Федецькому - на будівлі Харківської філармонії, де 2 грудня 1886 року Альфред Федецький провів перший кіносеанс, вже є пам'ятна дошка, а цього року ми відзначимо його кіномайстерню по вул. Сумська, 3. А поруч по вул. Сумська, 5 у свій час був перший кінотеатр «Ампір», до якого має безпосереднє відношення Дмитро Харитонов», - розповіла вона.

Крім цього історичне навантаження нестиме і ретроспективний показ фільму «Привид опери».

«Для харків'ян і гостей міста відбудеться ретроспективний показ німого кінофільму «Привид опери» у супроводі тапера - так називалася людина, яка грала під час фільмів. У цьому є деяка закономірність, тому що наш кінофестиваль об'єднує історію кіно з сучасністю», - зазначила Вікторія Маренич.