Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Працівники аграрного сектору мають отримувати гідну зарплату. Михайло Добкін

Працівники аграрного сектору мають отримувати гідну зарплату. Михайло Добкін

Під час традиційної зустрічі з представниками регіональних ЗМІ в рамках проекту «Чай з губернатором» голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін приділив чимало уваги ситуації з оплатою праці працівників аграрного сектора.

«Сьогодні аграрний сектор є одним з напрямків, які найбільш динамічно розвиваються. Ми можемо говорити не тільки про величезні інвестиції у тваринництво, а й про великі інвестиції в рослинництво, що сьогодні дає максимальний прибуток в усьому сегменті ведення сільського господарства. При цьому заробітні плати, порівняно з промисловістю, в цьому секторі нижче. Такого не може бути. Хороший механізатор, який працює під час посівної кампанії чи жнив, отримує 10,15,20 тисяч грн. на місяць. Але це не завжди показується. Тим більше, що робота сезонна. Тривалий час взимку людині доводиться сидіти вдома, і ця зарплата пропорційно розбивається на всі 12 місяців. Моя думка - заробітна плата штучно занижується власниками сільгосппідприємств, тому що людям на селі дуже складно знайти роботу, і вони готові працювати навіть за такі гроші. Всі, хто, так чи інакше впливає на розвиток сільського господарства, повинні чесно домовитися - власники сільгосппідприємств, власники паїв, найняті на роботу люди, влада про правила гри і поламати ту негативну і неправильну стосовно людей ситуацію», - сказав голова області.

Також він додав, що потенціал аграрного сектора Харківщини реалізований лише на 30%. Тому, на думку Михайла Добкіна, кількість інвестицій в сільське господарство з кожним роком буде збільшуватися.

«У сільське господарство перед посівною кампанією було залучено 279 млн. грн. Це говорить про те, що фінансовий сектор не бачить там великих ризиків. Тому зарплати - це тільки частина наведення порядку в аграрному бізнесі. У нас ще багато хороших задумок як зробити так, щоб заробляли ті, хто працює на землі, ті, хто вкладає туди гроші і від цього була ще і користь інфраструктурі села», - підкреслив губернатор Харківщини.