Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В Україні планується створити Фонд гарантованих виплат заробітних плат по підприємствах-банкрутах

В Україні планується створити Фонд гарантованих виплат заробітних плат по підприємствах-банкрутах

Як повідомила сьогодні в ході брифінгу за підсумками робочої поїздки в Харківську область Міністр соціальної політики України Наталія Королевська, на даний момент розглядається можливість створення Фонду гарантованих виплат заробітних плат по підприємствах-банкрутах, який дозволить уникнути нарощування заборгованостей на цих підприємствах. «За нашою концепцією співробітнику підприємства буде гарантована з боку держави виплата заборгованості із зарплати за 1 або 2 місяці в разі банкрутства підприємства», - повідомила Наталія Королевська.

За її словами, на даний момент розглядається перший варіант концепції створення Фонду, згідно з яким обов'язки з виплати заборгованості працівникам підприємств-банкрутів будут покладені на Фонд зайнятості.

«Ми будемо розглядати можливість покладення на Фонд зайнятості цього обов'язку, щоб не вводити додаткове податкове навантаження, а забезпечити більш ефективне використання ресурсу. У той же час, це не буде безкоштовна виплата заборгованості цим фондом. Зараз в черзі за виплатами стоять люди, яким винні заробітну плату, а Фонд буде викуповувати цю заборгованість, виплачувати людям гроші і далі вести юридичні і майнові переговори з тим підприємством, на якому утворилася заборгованість. Але це тільки одна з концепцій. Ще буде дуже складний процес переговорів, але ми дуже сподіваємося, що нас підтримають у цьому питанні профспілки, а також сподіваємося на розуміння ситуації з боку роботодавців, тому що країна не може рухатися далі, коли є близько мільярда заборгованості по заробітній платі», - підкреслила Міністр.