Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Свідки історії бойових дій за кордоном сьогодні поділилися своїми спогадами зі студентами Харківської юридичної академії ім.Я. Мудрого

Свідки історії бойових дій за кордоном сьогодні поділилися своїми спогадами зі студентами Харківської юридичної академії ім.Я. Мудрого

До Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав сьогодні відбулася зустріч - конференція «Свідки історії бойових дій за кордоном». ЇЇ організував Харківський обласний комітет Міжнародної Української спілки учасників війни спільно з обласною організацією «Миротворці ООН, учасники міжнародних операцій і інваліди війни» за підтримки Національного університету «Харківська юридична академія ім.Я. Мудрого». Курсанти 1 курсу Інституту підготовки юридичних кадрів для Служби безпеки України мали можливість поспілкуватися з учасниками бойових дій у В'єтнамі, на Кубі, в Республіці Афганістан, миротворцями і учасниками міжнародних операцій у Косово та Іраку. Розповіді свідків цих бурхливих подій доповнили кадри документальних кінофільмів.

За словами голови організації миротворців ООН та учасників бойових дій в Іраку Сергія Самойлова, у ХХ столітті в світі відбулося близько 150 локальних конфліктів і воєн. Громадяни України в складі СРСР брали участь більш ніж у третини цих воєн. Україна як самостійна держава брала участь у 24-х. За 20 років на службі миру і в бойових операціях взяли участь близько 40 тисяч осіб. З них лише третина мають статус «Учасник бойових дій».

Довідка. День вшанування учасників бойових дій в Афганістані бере свій початок в 1989 році, коли останній солдат покинув територію Афганістану. З 2005 року Указом Президента України ця дата відзначається як День вшанування учасників бойових дій на території інших держав: Алжир, Ангола, Афганістан, Бангладеш, Ефіопія, В'єтнам, Єгипет , Ємен, Камбоджа, Китай, Куба, Лаос, Мозамбік, Північна Корея, Сирія, Сомалі, Угорщина, колишні Чехословаччина і Югославія, острів Даманський, Автономний край Косово, Республіка Ірак.